BiH
60

Vijeće roditelja KS: Spremamo djecu za život, a strahujemo da ne nastradaju

Klix.ba
Protesti noć nakon Selmine i Editine smrti (Foto: Klix.ba)
Protesti noć nakon Selmine i Editine smrti (Foto: Klix.ba)
Vijeće roditelja Kantona Sarajevo u ime zabrinutih roditelja više od 50.000 školaraca u KS zamolilo je odgovorne ljude u vlasti na svim nivoima da urade ono što im profesija nalaže kako bi zaštitili građane.

"Spremamo djecu za život, a strahujemo da ne nastradaju od neke poremećene i zle osobe. Od udara automobila, od metka ili otmice. Kako smo čuli ovih dana, njih samo stotinjak učini 90% svih krivičnih djela. Zar ste zaista nemoćni da bilo šta uradite kako bismo se kao civilizirano društvo zaštitili od te grupice kriminalaca!? Uradite sve što struka i zdrav razum kazuju, od strožijih kazni do izgradnje zatvora", poručuju roditelji.

Iako ističu da nisu stručnjaci u oblasti sigurnosti, čitajući krivične zakone u regiji otkrili su da je Krivični zakon FBiH najblaži prema kriminalcima. Najmanja kazna za upotrebu oružja na javnom mjestu gdje se okupljaju građani u Srbiji je dvije godine, Hrvatskoj i Crnoj Gori i RS jedna godina dok u FBiH to samo šest mjeseci.

"Osjećaj sigurnosti je vidno narušen te su građani opravdano zabrinuti. Mi građani ne možemo riješiti probleme kriminaliteta i kriminalaca, ali želimo učiniti nešto da zaštitimo svoje živote i živote naše djece prvenstveno. Vi političari, policajci, tužioci i sudije uradite odmah i u punoj saradnji, a onda ćemo svi skupa kao roditelji i pedagozi, jer ste to i vi, kontinuirano raditi na dobrom kućnom odgoju i kvalitetnom obrazovanju", navodi se u pismu koje potpisuju predsjednica Vijeća roditelja KS Jasminka Kalmar i predsjednik Odbora za sigurnost Vijeća roditelja KS Zdravko Kujundžija.