BiH
66

Vijeće roditelja KS se protivi ukidanju školskih dispanzera

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upravni odbor Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo je u sklopu javne rasprave koju provodi Vlada Kantona Sarajevo uputio stav da je neprihvatljivo ukidanje Službi za školsku djecu i omladinu u okviru JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Vijeće roditelja je mišljenja da jedna ovako velika reforma zdravstva zahtijeva i puno ozbiljnije planiranje i obrazloženje. Nedopustivo je reforme raditi štedeći na djeci. Pedijatrijska služba, kao uska specijalizirana grana medicine, neophodna je za svu školsku djecu do završene srednje škole. Mislimo i da miješanje školske djece sa pacijentima drugih starosnih dobi u neuslovnim ambulantama sigurno nije dobro za našu djecu. Cilj reformi treba biti poboljšanje kvaliteta usluge zdravstvene zaštite školske djece, što ne vidimo da je slučaj u predloženom planu.

"Govori se o uštedama, a dodatne troškove će imati osposobljavanjem tj. odvajanjem zasebnih čekaonica za djecu. Ali manje su bitni troškovi, koliko činjenica da djecu tada neće pregledati pedijatar. I šta će se desiti sa ambulantama porodične medicine koje su ionako male i neuslovne?! Kako će se u okviru njih moći uopće organizirati još pregled školske djece. Nisu sve domovi zdravlja u pitanju nego i te male ambulante u naseljima, u kojima su u velikom broju penzioneri. A redovna vakcinacija djece? Da li je i to predviđeno za porodične ambulante. Zadnjih par godina stručnjaci upozoravaju da ćemo uskoro ostati bez pedijatara u gradu. Zašto te specijalizacije nisu dodjeljivane na vrijeme? Da li je ovo zatvaranje Službi za školsku djecu rezultat nečije nebrige da na vrijeme osigura dovoljan broj pedijatara. Da li je ovo sad način da se to riješi, iako svakako nije ispravan način?", pitaju se u Vijeću roditelja.

Podsjećamo, planom restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo predviđeno je da se zdravstvena zaštita školske djece organizira u timovima porodične medicine, uz plansko prebacivanje zdravstvenih kartona ove populacije iz Službe za školsku djecu prema ambulantama registracije roditelja.