Prekratak rok
11

Vijeće roditelja KS negoduje: Nismo ni konsultovani uoči odluke o mijenjanju nastavnog plana

Piše: A. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće roditelja Kantona Sarajevo izražava protest zbog činjenice da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS Odluku o izmjeni i dopuni nastavnog plana za osnovne škole donijelo praktično bez konsultacija.

U saopćenju za javnost naveli su da su prijedlog i dopis kojim se traži njihovo mišljenje o izmjenama dobili 05.06.2017., a rok za izjašnjavanje bio je 06.06. u 12 sati. Zbog kratkoće datog vremena zatražili su da rok za očitovanje bude produžen do 07.06. u 14 sati.

U zaključku koji je donio Upravni odbor VRKS na sjednici održanoj 06.06.2017. Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo još jednom naglašava i ističe svoj raniji stav da je neophodno donijeti Strategiju reforme obrazovanja u Kantonu Sarajevo pa tek onda vršiti reformu nastavnih planova i programa.

Skupština KS je usvojila novi Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakon o srednjem obrazovanju te je neophodno u što skorije vrijeme donijeti Zakon o udžbenicima KS, naveli su. Tek nakon toga moguće je donositi nove nastavne planove i programe, s obzirom da je u predloženom materijalu prijedloga istaknuta kvantitativna strana nastavnih planova i programa, dok je kvalitativna strana potpuno zanemarena.

Vijeće roditelja KS smatra da je za izmjenu nastavnih planova potrebna posebna analiza te da parcijalna rješenja ne doprinose razvoju i unaprjeđenju odgojno-obrazovnog procesa.

"Upoređujući nastavne planove proizašle iz okvirnih nastavnih planova analiziranih i donesenih prilikom uvođenja devetogodišnjeg obrazovanja, rađenih na nivou Federacije BiH i najnoviji prijedlog nastavnih planova, dolazi se do zaključka da se kontinuirano vrši povećanje časova, bez prethodno urađenih analiza i dokaza opravdanosti za njihovo uvođenje. Ovakav način uvođenja bilo kakvih promjena, bez prethodnih analiza, studija i istraživanja postojećeg stanja koje bi dale smjernice za dalje reforme su ishitrene i neopravdane, a ne donesene na osnovu stručnih i ozbiljnih zaključaka", ističu u zaključcima.

VRKS izražava protest zbog činjenice da je donesena Odluka o izmjeni i dopuni nastavnog plana za osnovne škole te da je, kako je u preambuli navedeno "nakon konsultacija", pri tome ne sačekavši stavove VRKS. Kratki rokovi za donošenje mišljenja i stavova (praktično 24 sata) su bespotrebni i samo mogu ići u prilog ishitrenim odlukama.

"Molimo da, ukoliko VRKS smatrate za partnere u odgojno-obrazovnom procesu, poštujete i uzmete u obzir naše mišljenje. Ukoliko Ministarstvo ne ispoštuje stavove VRKS, smatrat ćemo da Vijeće nije ni konsultovano o ovom pitanju", istaknuto je u saopćenju Upravnog odbora VRKS.