BiH
942

Vijeće roditelja KS: Djeca i njihovo zdravlje važniji od pasa lutalica

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vijeće roditelja Kantona Sarajevo izražava nezadovoljstvo zbog ugroženosti građana na području Kantona Sarajevo, a u prvom planu djece, zbog velikog broja pasa lutalica.

Nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom životinja poručili su da su djeca i njihovo zdravlje bitniji od pasa.

Predsjednica Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo Amela Penava na konferenciji za medije u Sarajevu je kazala da su psi lutalice jedan od gorućih problema u Kantonu Sarajevo i da se mali broj institucija i organizacija bavi njegovim rješavanjem.

Podsjetila je da je Parlamentarna skupština BiH 2009. godine usvojila Zakon o dobrobiti životinja, a kakav ne postoji nigdje u svijetu te da ne postoji mogućnost njegove primjene.

"Nažalost, niko se nije ozbiljno uhvatio ukoštac s ovim problemom osim Općine Novi Grad i preduzeća Lokom, kojima dajemo punu podršku u radu", navela je Penava.

Naglasila je da nijedna nevladina organizacija ne smije u prvi plan stavljati život pasa u odnosu na život i sigurnost djece.

Dodala je da se i druge općine trebaju uključiti u rješavanje ovog, značajnog, problema jer djeca osim što su nesigurna na putu do škole nemaju prostora za igru zbog psećeg izmeta koji predstavlja problem zbog širenja zaraza.

Napad psa ostavlja velike i trajne posljednice, a Penava kaže da je veliki broj djece koja su zbog napada psa dobili dijabetes.

"Dogs trustu i drugim organizacijama šaljem poruku da je sigurnost naše djece i njihovo zdravlje na prvom mjestu. Mi volimo životinje, ali one trebaju imati svoje vlasnike i biti u dvorištima", kazala je.

Podsjetila je na podatke Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo koji govore da su u 2014. pomoć zbog ugriza psa zatražila 954 građanina, a godinu ranije 948 osoba.

"Ovo ne smiju biti zanemarive cifre, sve to ostavlja trajne traume", istakla je Penava.

Podršku su dali i predstavnici Sindikata osnovnog obrazovanja i direktori odgojno-obrazovnih institucija u Kantonu Sarajevu.

U ime direktora Muamer Tinjak je kazao da je veliki broj roditelja koji traže pomoć zbog svoje djece, ali da su i oni sami izloženi napadima prilikom dolaska po svoju djecu u škole.