Stranački plakati na vrtićima
0

FOTO / Vijeće roditelja CIK-u podnijelo prijavu protiv JU "Djeca Sarajeva"

Piše: A. Panjeta
Vijeće roditelja JU "Djeca Sarajeva" podnijelo je prijavu Centralnoj izbornoj komisiji zbog postavljanja predizbornih plakata Stranke demokratske akcije na dva vrtića u Sarajevu.
Šta djeca znaju o zavičaju?
Šta djeca znaju o zavičaju?
Iz Vijeća roditelja kažu da Izborni zakon, kao uostalom i zdrav razum, izričito zabranjuju upotrebu bilo koje pedagoške ustanove za provođenje predizbornih aktivnosti, kao i promociju političkih stranaka u bilo kojem obliku i mimo predizbornog perioda, te u prilogu šalju fotografiju vrtića "Srećica" na Dobrinji na kojem se jasno vide plakati SDA zalijepljeni sa unutrašnje strane stakla.

"Prema riječima uposlenika ovog vrtića direktorica JU 'Djeca Sarajeva' Arzija Mahmutović je dala odobrenje za plakatiranje. Premda je ovo sigurno teško dokazati, mislimo da je sasvim dovoljan dokaz i sama činjenica da isti nisu promptno otklonjeni iz objekta. Ovakav vid brutalne zloupotrebe položaja mora se sankcionisati. Mi, roditelji, tražimo od CIK-a da u ovom slučaju kazni ne samo političku stranku, nego i pojedince u rukovodstvu ustanove koji su se direktno oglušili o Izborni zakon", kaže se u saopćenju iz Vijeća roditelja.

Izignorisan zahtjev roditelja za skidanje plakata
Izignorisan zahtjev roditelja za skidanje plakata
Našu redakciju također je pozvalo nekoliko roditelja koji tvrde da su zahtijevali da se predizborni materijal skloni, te su izrazili ogorčenost zbog činjenice da su djeci dijeljeni i predizborni leci. Odgovor nisu dobili, a plakati nisu uklonjeni.