{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće RAK-a usvojilo pravilo o pružanju mobilnih telefonskih usluga

F
26.6.2014. u 15:50
0
1
Vijeće RAK-a usvojilo pravilo o pružanju mobilnih telefonskih usluga
0
Vijeće RAK-a usvojilo pravilo o pružanju mobilnih telefonskih usluga
Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojilo Pravilo o pružanju javnih mobilnih telefonskih usluga, nakon provedenih javnih konsulatacija.
RAK ovim pravilom ispunjava regulatorne zadatke po pitanju liberalizacije tržišta te time ujednačava bh. tržište s tržištima okolnih zemalja i stvara uvjete za nova ulaganja i daljnji razvoj tržišta telekomunikacija.

Vijeće je prihvatilo Ocjenu stanja tržišta telekomunikacija u Bosni i Herzegovini za 2013. godinu te konstatiralo da su se, između ostalog, stekli uvjeti da se odrede operatori telekomunikacija sa značajnom tržišnom snagom u skladu sa članom 14. Zakona o komunikacijama BiH.

Za tekući period proglašena su tri operatori sa značajnom tržišnom snagom na tržištima usluga fiksne telefonije, usluga mobilne telefonije i davanja u najam telekomunikacijskih vodova i to su BH Telecom d.d. Sarajevo, Telekomunikacije RS A.D. Banja Luka i JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar.

Vijeće je konstatiralo da bi se liberalizacija tržišta telekomunikacija dodatno unaprijedila ako bi Vijeće ministara BiH usvojilo Politiku sektora telekomunikacija za period od 2014 do 2017. godina.

Dato je odobrenje da se Pravilo o korištenju radiofrekvencijskih opsega 3400-3600 MHz i 3600-3800 MHz za mobilne/fiksne komunikacijske mreže uputi na javnu raspravu.

Ovim Pravilom određuje se način korištenja radiofrekvencijskih opsega 3400-3600 MHz i 3600-3800 MHz za mobilne/fiksne komunikacijske mreže u Bosni i Hercegovini na tehnološki neutralnoj osnovi u različitim modovima (fiksni/mobilni), saopćeno je iz RAK-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: