{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće naroda RS-a sutra o vetu Bošnjaka na odluku o referendumu

F
26.7.2016. u 14:43
12
36
Vijeće naroda RS-a sutra o vetu Bošnjaka na odluku o referendumu
12
Vijeće naroda RS-a sutra o vetu Bošnjaka na odluku o referendumu
Foto: Arhiv
Sjednica Vijeća naroda Republike Srpske (RS) na kojoj će biti razmatrana odluka Kluba Bošnjaka o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na skupštinsku odluku o raspisivanju referenduma u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a, bit će održana sutra u Banjoj Luci.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je prošle sedmice uložio veto na odluku o raspisivanju referenduma u tom bh. entitetu o Danu RS-a.

Predsjedavajući bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović je tada naglasio da je odluka o referendumu u RS-u neprihvatljiva i antidejtonska, dok su odluke Ustavnog suda BiH, koji je osporio 9. januar kao Dan RS-a, konačne i RS ih mora poštovati.

"Očekujemo da zaduženi za praćenje implementacije Dejtonskog sporazuma kažu svoje. Mislim da ovakvoj politici mora doći kraj", rekao je Hadžiomerović.

Poslanici stranaka sa sjedištem u RS-u su 15. jula donijeli odluku o referendumu u tom bh. entitetu 25. septembra, dok je istovremeno nedavno iz entitetskog parlamenta upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a.

Na tom posebnom skupštinskom zasjedanju, kojem nisu prisustvovali bošnjački poslanici, imenovana je Komisija za provođenje referenduma, o čijem održavanju se tek treba provesti neophodna procedura u Vijeću naroda, a najvjerovatnije da će o ovom pitanju odlučivati Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine, pa zatim i Ustavni sud RS-a.

Referendumsko pitanje o kojem bi se građani RS-a trebali izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a?".

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine donio odluku kojom su odredbe Zakona o praznicima RS-a, koje se odnose na 9. januar kao Dan RS-a, neustavne.

Na sutrašnjoj sjednici Vijeća naroda RS-a bit će razmatran i veto Bošnjaka na Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u.

Poslanici Narodne skupštine RS-a su na posebnoj sjednici po hitnom postupku usvojili spomenuti zakon, koji nema podršku bošnjačkih poslanika i delegata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: