{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće naroda RS-a o vetu Bošnjaka na Zakon o referendumu

F
16.3.2010. u 07:04
0
11
Vijeće naroda RS-a o vetu Bošnjaka na Zakon o referendumu
0
Vijeće naroda RS-a o vetu Bošnjaka na Zakon o referendumu
Vijeće naroda RS-a razmatrat će danas odluku Kluba Bošnjaka o pokretanju pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa tog naroda na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi u RS-u.
Podsjećanja radi, Klub Bošnjaka je 22. februara stavio veto na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi u RS-u.

Predsjednik bošnjačkog kluba Edin Ramić iznio je više primjedbi, odnosno amandmana na taj zakon koji je 10. februara usvojen u Narodnoj skupštini RS-a.

"Neophodno je precizirati koja pitanja mogu biti referendumska u skladu s nadležnostima RS-a, ustavima entiteta i BiH, kao i koja pitanja ne mogu biti tretirana Zakonom o referendumu, a tiču se teritorijalnog integriteta, suvereniteta i sigurnosti BiH", pojasnio je Ramić.

Također, smatraju i da zakonom treba precizirati da inicijatori za sazivanje referenduma mogu biti predsjednik i Vlada RS-a, ali moraju imati saglasnost potpredsjednika, s obzirom na to da su u tim oblastima vlasti zastupljeni i predstavnici konstitutivnih naroda.

U organima za provođenje referenduma, smatra Klub Bošnjaka, mora biti ispoštovana proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda, a ne da samo stoji da će se o tome "voditi računa".

Klub Bošnjaka traži i da se u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi u RS-u precizira da građani s biračkim pravom, bez obzira na to gdje imaju mjesto stanovanja, imaju pravo izlaska na referendum i definirati mogućnosti i način glasanja dijaspore i glasanja u odsustvu.

Ukoliko na Vijeću naroda RS-a ne bude postignut dogovor u vezi s vetom Bošnjaka, tim pitanjem bavit će se Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a.

Ako ni tu ne bude bilo moguće usaglasiti stavove o amandmanima Kluba Bošnjaka ili nekog drugog, konačnu odluku o zakonu donijet će Ustavni sud RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: