{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće naroda RS-a nije podržalo veto Bošnjaka u vezi s bosanskim jezikom

F
21.3.2018. u 14:01
0
56
Vijeće naroda RS-a nije podržalo veto Bošnjaka u vezi s bosanskim jezikom
0
Vijeće naroda RS-a nije podržalo veto Bošnjaka u vezi s bosanskim jezikom
Na sjednici Vijeća naroda Republike Srpske (RS) danas nije podržan veto Bošnjaka na Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kojim se, kako smatraju, negira postojanje bosanskog jezika, odnosno pravi diskiminacija Bošnjaka.
Ukoliko se ne postigne saglasnost ni na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine, o zakonu će odlučivati Ustavni sud RS-a.

Klub Bošnjaka je 5. marta podnio zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na taj zakon, te ukazuju da se njime u potpunosti odbacuje bosanski jezik, budući da se u zakonu o nazivu jezika bošnjačkog naroda govori uopštenije nego u Ustavu RS-a.

U entitetskom Ustavu stoji da su u RS-u u upotrebi jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, a sada je u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju navedeno jezik konstitutivnih naroda.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija pojasnio je da su uložili tri amnadmana na ovaj zakon, kojim traže da se kao nazivi jezika u zakonu navede - srpski, bosanski i hrvatski jezik.

U preostalim amandmanima dali su svoje prijedloge u vezi s načinom konstituisanja i nacionalnom strukturom školskih odbora, odnosno savjeta.

Čamdžija je istakao da u školskim odborima i savjetima u RS-u gotovo da nema predstavnika bošnjačkog naroda.

U Klubu Srba smatraju da ne treba prihvatiti amandmane bošnjačkog kluba.

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju usvojen je 22. februara, na trećem nastavku zasjedanja Narodne skupštine RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: