Održana sjednica
3

Vijeće nacionalnih manjina FBiH: Prošlo je 25 godina, a još nismo u parlamentima

Piše: M. A.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Sjednica Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH održana je danas u Ovalnoj sali Gradskog vijeća u zgradi Parlamenta FBiH, gdje je, između ostalog, razmatrano pitanje implementacije presude Sejdić-Finci te izmjena Izbornog zakona BiH.

"Danas se na dnevnom redu našlo pet tačaka o kojima smo vijećali, a među njima se našlo i pitanje implementacije presude Sejdić-Finci te izmjena Izbornog zakona BiH, pošto vidimo da se o ovom pitanju ništa značajno nije promijenilo. Vijeće nacionalnih manjina FBiH insistirat će da svi nadležni iznesu svoje stavove o ovim izmjenama kako bi i pripadnici nacionalnih manjina imali svoja prava i kako bi mogli biti birani u kantonalne skupštine, Parlament FBiH te u Parlamentarnu skupštinu BiH", kazao je Mehmed Mujić, dopredsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina FBiH.

On dodaje da je već 25 godina prošlo, a da nacionalne manjine nisu u parlamentima iako su stanovnici BiH. Međutim, on je pohvalio procese koji se, prema njegovim riječima, vode u Kantonu Sarajevo s ciljem da i pripadnici nacionalnih manjina mogu birati svoje predstavnike.

"Danas sam imao i sastanak u Predsjedništvu BiH gdje sam razgovarao sa Željkom Komšićem o našim pravima. Smatramo da se naši zahtjevi trebaju hitno uzeti u razmatranje i da nam se osigura poštovanje po svim konvencijama kada je riječ o zaštiti ljudskih prava. Pojedini političari s kojima sam razgovarao sami su priznali da nam se krše prava i zauzeli su jasan stav da naše probleme treba razmotriti", dodao je Mujić.

Bruno Palestra, predsjednik italijanske nacionalne manjine u Sarajevu, kazao je da imaju osigurana sva prava prema Zakonu o nacionalnim manjinama, ali je također istakao kako se zakon ne poštuje.

"Nažalost, nacionalne manjine direktno ne učestvuju u vlasti u BiH. Bilo je sporadičnih slučajeva kada su pripadnici nacionalnih manjina bili birani u ime neke stranke, ali tada su bili isključivo reprezenti svojih stranaka, a ne naroda. Oni nikada nisu pitali svoju nacionalnu manjinu za njihove probleme, prava i sl. Međutim, mi se nadamo većim pravima, a ne znam kako ćemo to uspjeti ostvariti. U BiH ima oko 1.000 Italijana koji nemaju italijansko državljanstvo, a onih koji ga posjeduju ima oko 200", istakao je Bruno Palestra.