Pokazati odgovornost
93

Vijeće mladih KS poziva mlade da zbog koronavirusa ograniče kretanje i pomognu starijima

Er. M.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Vijeće mladih Kantona Sarajevo, zajedno sa lokalnim Vijećima mladih, poziva sve mlade na suzdržanost, ograničavanje kretanje i praćenje uputa u vezi sa postupanjem u vanrednom stanju povodom koronavirusa.

"Najvažnija mjera za sprječavanje širenja zaraze jeste umanjenje kontakta, jer iako smo zdravi i osjećamo se dobro, možemo biti prenosioci veoma zaraznog virusa. Ipak, pored odgovornosti prema sebi, mi kao mladi ljudi koji su kategorija stanovništva sa manjim rizikom od poslijedica izlaganja koronavirusu, imamo i moralnu obavezu pomoći rizičnim kategorijama u potrebama osnovnog namirivanja ili obavljanja neophodnih aktivnosti za koje bi morali napustiti dom", navode iz Vijeća mladih KS.

Kako bi sačuvali rizične kategorije stanovništva od potencijalnom izlaganju zarazi kao i svoju zajednicu od širenja zaraze, pozivaju sve mlade da za one stanovnike koji spadaju u rizičnu kategoriju, a nemaju nekoga da obavi poslove za koje bi morali napustiti dom, ponude pomoć.

"U tu svrhu, potrebno je povesti neophodne mjere zaštite koristeći maske, rukavice, odgovarajuću odjeću i minimiziranja kontakta sa ljudima kojima pružamo pomoć", zaključuju iz Vijeća mladih KS.