|

Vijeće ministara za kupovinu objekata za ambasade u Beogradu i Zagrebu izdvojilo 3,3 miliona KM

Vijeće ministara za kupovinu objekata za ambasade u Beogradu i Zagrebu izdvojilo 3,3 miliona KM
4
Piše: S. H.
15.3.2016. u 15:54
50
komentara
4

dijeljenja
Vijeće ministara za kupovinu objekata za ambasade u Beogradu i Zagrebu izdvojilo 3,3 miliona KM Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Kako bi se dugoročno napravile značajne uštede za finansiranje smještaja diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH, Vijeće ministara naše zemlje zadužilo je Ministarstvo vanjskih poslova da sprovede analizu kako bi BiH kupila određene objekte u Beogradu i Zagrebu, u koje će biti smještene naše ambasade u tim zemljama. Za tu svrhu izdvojeno je 3,3 miliona KM, potvrdio je za Klix.ba Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH.
Odlukom Vijeća ministara u oktobru 2015. godine formirana je Komisija za kupovinu objekata za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u Zagrebu i Beogradu.

"Komisija je odmah započela sa radom, ali smo od Vijeća ministara krajem prošle godine tražili da nam prolongira donošenje bilo kakvih odluka zbog prekratkog roka, jer je bilo nemoguće sve analizirati i odlučiti koji će se objekti kupiti. Nakon što smo dobili odgodu, u proteklom periodu smo u saradnji sa našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Zagrebu i Beogradu provodili potrebne aktivnosti, kako bi izvršili zadatak za koji smo i zaduženi", kazao je za Klix.ba Hadžikapetanović.

Do sada je izvršeno prikupljanje ponuda, te obilazak 20 objekata u Zagrebu. Izvršena je analiza i selekcija ponuđenih objekata, u odnosu na to što BiH odgovara, s obzirom na lokaciju, raspored prostorija i slično.

"Kada je u pitanju Beograd, njega još nismo posjetili, ali smo dobili oko 30 ponuda između kojih ćemo odabrati najpogodniju lokaciju za smještaj naše ambasade. Plan je da početkom mjeseca aprila posjetimo Beograd i napravimo selekciju", ističe Hadžikapetanović.

Treba istaći da je rješenje smještaja za ambasadu BiH u Beogradu vezano za spor u Ankari.

"Do kraja ovog mjeseca očekujemo da preuzmemo našu zgradu u glavnom gradu Turske i da izvršimo razgraničenje zemljišta sa Srbijom, jer je jedan dio pripao BiH, a jedan Srbiji, nakon čega ćemo krenutu u kupovinu objekta u glavnom gradu Srbije", izjavio je Hadžikapetanović.

Za kupovinu objekta u Zagrebu Vijeće ministara je odobrilo 1.700.000 KM, a u Beogradu 1.600.000 KM. Kvadratura koja odgovara za bh. diplomatsko konzularno predstavništvo je oko 500 metara kvadratnih.

Za smještaj ambasade u Beogradu BiH je u prethodnom periodu mjesečno izdvajala oko 5.500 eura, što je na godišnjem nivou oko 65.000 eura, dok za Zagreb mjesečni zakup iznosi oko 4.500 eura, odnosno 55.000 eura na godišnjem nivou.

Kada Komisija utvrdi konačne prijedloge dostavit će ih Vijeću ministara BiH na usvajanje, nakon čega će uslijediti kupovina objekata.

"To će biti veoma reprezentativni objekti, sa kvalitetnim prostorom, što je nama veoma važno jer se radi o našim susjednim zemljama", zaključio je u razgovoru za Klix.ba Hadžikapetanović.

Intencija i zemalja regiona je da pokreću slične postupke, odnosno kupovinu objekata za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava, jer se dugoročno mogu ostvariti značajne uštede.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH ističu kako je i u budućnosti plan proširiti ovakvu praksu, a prije svega u Crnoj Gori, Makedoniji i Sloveniji.
Prijavi grešku


Komentari (50)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...