BiH
0

Vijeće ministara: Utvrđene izmjene i dopune krivičnog zakona

SRNA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojim su predviđene strože kazne za krivična djela trgovine ljudima, a organizovana međunarodna trgovina ljudima propisuje se kao posebno krivično djelo.

U zakon se uvodi i krivično djelo "prisilni nestanak".

Definisana je obaveza oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom i od lica na koje je ona prenesena, a zakonski se detaljno regulišu i sva djela i propusti nastali tokom obavljanja funkcije službenog lica.

Predloženim zakonom izvršava se i razgraničenje nadležnosti za pojedina krivična djela koja su sadržana u krivičnim zakonima BiH, entiteta i Brčko distrikta radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između njihovih policijskih i pravosudnih tijela, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Cilj je harmonizacija krivičnog zakonodavstva u BiH sa međunarodnim pravom, te usklađivanja sa preporukama Grupe Vijeća Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO), Komiteta Vijeća Evrope za sprečavanje pranja novca i FATF-a, međunarodnog tijela čiji je zadatak praćenje mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Izmjene i dopune ovog zakona razmatrao je i prihvatio Tim za praćenje i ocjenu primjene krivičnih zakona, koji su sačinjavali pravni stručnjaci krivičnog prava iz cijele BiH.

Ministarstvo pravde BiH dostaviće ovaj prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH u proceduru usvajanja po hitnom postupku.