Deklaracija
237

Vijeće ministara usvojilo Platformu za mir, projekt se provodi u 60 bh. općina

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH usvojilo je na današnjoj sjednici Platformu za mir i na taj način "snažno podržalo provođenje aktivnosti koje su usmjerene na jačanje mira u Bosni i Hercegovini".

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostavit će Informaciju o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir Parlamentarnoj skupštini BiH. Ovaj strateški dokument u formi deklaracije šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikada više na ovim prostorima neće dogoditi. Projekt se provodi u 60 općina u cijeloj BiH i okuplja sve ključne aktere u izgradnji mira u BiH - organe vlasti, medije, nevladin sektor, vjerske zajednice i žrtve rata", stoji u saopćenju.

Navode da je PRO-Budućnost četverogodišnji projekt američke humanitarne organizacije Catholic Relief Service (CRS) započet 2013. godine, a koji najvećim dijelom finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

"Provodi se u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH. Cilj projekta je izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a kako bi bili spremni da zagovaraju društvene promjene", stoji u zaključku saopćenja.