Obećanje iz 2015.
2

Vijeće ministara uplatio obećanih 500 hiljada KM Općini Srebrenica

SRNA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Načelnik Odjeljenja za finansije opštine Srebrenica Davor Maksimović rekao je da je Vijeće ministara BiH konačno uplatio 500.000 KM na račun ove općine.

Ta sredstva su obećana prije tri godine na inevesticiono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici.

Tadašnji predsjednik Vlade, a sada predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić je obećao tada pet miliona eura pomoći Srebrenici i ta sredstva su odmah uplaćena, a prošle godine završena je realizacija svih projekata koji su finansirani tim sredstvima.

Vlada Republike Srpske također je ispoštovala svoje obećanje pomoći Srebrenici u različitim oblicima u iznosu od dva miliona KM, dok su se sredstva Vijeća ministara BiH čekala pune tri godine, što je dovelo do raznih spekulacija i sumnje da li će to obećanje biti realizovano, a prethodna bošnjačka lokalna vlast u ovoj općini pominjala je da je obećan iznos od dva miliona KM.

Na kraju, došlo se do cifre od pola miliona maraka i sredstva će, prema riječima načelnika ove općine Mladena Grujičića biti utrošena za realizaciju četiri projekta usvojena odlukom lokalnog parlamenta.

Riječ je o asfaltiranju po jednog kilometra na lokalnim putevima Jadar-Karno, Prohići-Urisići i Peći-Nogačevići te instalisanju novih liftova u stambenim zgradama u Srebrenici u kojima su liftovi u ratu demolirani i još nisu osposobljeni.

Grujičić kaže da je već obavljena tenderska procedura i izabrani izvođači radova za ove projekte.

"Ovih dana treba da počnu predviđeni radovi i da se projekti realizuju, jer su dugo očekivana obećana sredstva napokon stigla", zaključio je Grujičić.