{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Vijeće ministara trebalo pokrenuti utemeljenje hrvatskog kanala"

F
18.2.2010. u 16:54
0
1
"Vijeće ministara trebalo pokrenuti utemeljenje hrvatskog kanala"
0
"Vijeće ministara trebalo pokrenuti utemeljenje hrvatskog kanala"
Rudo Vidović
Ministar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, govoreći o pokretanju RTV kanala na hrvatskom jeziku, podsjetio da je zaključkom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz 2008. zaduženo Vijeće ministara BiH da pokrene postupak utemeljenja novog RTV kanala na hrvatskom jeziku unutar postojećeg Javnog RTV sustava BiH.
Ministar komunikacija i prometa BiH je imenovao Komisiju sa zadatkom da pripremi elaborat o utemeljenju ovog kanala. Komisija je utvrdila da ima potrebu da se formiraju podgrupe - za programska rješenja u sustavu; za tehničko-tehnološka rješenja i podskupina za izmjene zakona, pravne i finansijske elemente projekta.

"Glede programskih i tehničko-tehnoloških aspekata je izrađen nacrt postupaka za utemeljenje RTV kanala na hrvatskom jeziku s mogućim sjedištem u Mostaru, odnosno alternativno i privremeno rješenje sa sjedištem u Sarajevu tokom kojega bi kao prva inauguraciona faza utemeljenja RTV kanala na hrvatskom jeziku bilo utemeljenje radijske i televizijske info-redakcije čiji bi se program emitirao u radijskoj i televizijskoj mreži BHRT-a prema principu tajm šeringa“, kazao je Vidović.

Dodao je da podgrupa za izmjenu zakona ima obavezu da pripremi pravne i finansijske elemente projekta prikazujući društveni, politički, pravni aspekt opravdanosti utemeljenja nove radio-televizije. Ova će komisija predložiti potrebne izmjene zakona da bi osigurala sve zakonske pretpostavke utemeljenja novog RTV kanala.

Govoreći o procesu digitalizacije TV u BiH, ministar Vidović je kazao da je ranijim odlukama Vijeća ministara donesena odluka o strategiji prelaska s analogne na digitanu zemaljsku radio-televiziju. Istaknuo je da je to obaveza BiH i da je definiran rok 1. decembar 2011. godine.

"Ovih dana se priprema odluka o formiranju ekspertnog tima koji će pratiti kompletnu provedbu strategije za digitalizaciju radio-difuzije u BiH koja podrazumijeva i akcijski plan u smislu dinamike realiziranja određenih poslova i izradu finansijskog plana u smislu mogućeg otvaranja razgovora s Evropskom razvojnom bankom koja je pokazala interes za kreditiranje digitalizacije ukupnog sistema u BiH“, kazao je Vidović.

Dodao je da bez kreditnog zaduženja nismo u stanju raspoloživim sredstvima od Regulatorne agencije za komunikacije, bez obzira na to koliko ona bila, digitalizirati ukupan sistem.

Ministar je najavio da bi trebao biti održan sastanak s predstavnicima svih javnih emitera, direktorima i predsjednicima upravnog odbora, a glavna tema sastanka će biti digitalizacija RTV sustava u BiH i uspostava kanala na hrvatskom jeziku.

Na pitanje postoje li preciznije procjene koliko će koštati proces digitalizacije, ministar je odgovorio da još ne postoje, ali postoje paušalne.

“Po našim procjenama, koje nisu konačne, oko 60 miliona KM bi koštao proces digitalizacije u BiH“, kazao je ministar Vidović.

Govoreći o raspodjeli CEMT dozvola, ministar Vidović je kazao da su u toku završne rasprave, odnosno razmatranja uloženih prigovora autoprijevoznika koji nisu raspodjelom za 2010. zadovoljni načinom na koji je to urađeno.

Ovih dana će od 804 dozvole koje je BiH dobila za raspodjelu, biti objavljena konačna lista autoprijevoznika nakon razmatranja svih prigovora i žalbi.

"Nakon provedene istrage nadležnih institucija u BiH - SIPA-e, Tužiteljstva i obavijesti od Tužiteljstva koja je zaprimljena u Ministarstvo u kojoj se govori da su potvrđene optužnice pred Sudom BiH za sedam državnih službenika koji su bili članovi Komisije za dodjelu CEMT dozvola za 2007., izdato je rješenje o njihovoj suspenziji“, kazao je ministar Vidović.

Po njegovim riječima, ovih dana se očekuje razmatranje Žalbenog vijeća o pitanju uloženih žalbi i u tom smislu nadležne institucije vode proceduru utvrđivanja eventualnih nepravilnosti koje se stavljaju na teret navedene komisije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: