BiH
0

Vijeće ministara traži obrazloženje o smjeni ambasadora

FENA
Vijeće ministara BiH na prijedlog ministra finansija i trezora Dragana Vrankića zadužilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova BiH da za narednu sjednicu pripremi obrazloženje o smjeni ambasadora kojima nije istekao mandat.

Vrankić je nakon sjednice izjavio kako za traženje ove informacije postoji opravdan razlog, kada se zna da se određeni ambasadori nalaze na veoma važnim destinacijama, posebno slučaj Lidije Topić u Briselu.

  • Mislim da je Brisel naša najvažnija destinacija. Da bi neko došao u priliku da bude ambasador u Briselu treba mu najmanje šest mjeseci procedure da bi dobio agremane 27 zemalja. Faktički to je nama izgubljeno vrijeme, a bez ambasadora na takvim destinacijama ne možemo. Oni nam otvaraju vrata pregovora, oni su naša prethodnica, kazao je Vrankić.

Naglasio je da je na ovakav način, bez obrazloženja i argumentacije napravljena diplomatska šteta državi.

  • Ako ima razloga za smjenu ambasadora, onda to treba navesti i obrazložiti, istakao je.

Naglašavajući kako ne želi ništa prejudicirati, naveo je da prema njegovim informacijama ima ambasadora kojima je davno istekao mandat pa se ne povlače, a ukoliko se želi govoriti o nacionalnoj strukturi, onda bi Vrankić "pozdravio" prijedlog da se imenuje još poneki Hrvat, a ne da se povlače.