SDA
0

'Vijeće ministara svjesno krši Ustav BiH'

FENA
Vijeće ministara BiH (Foto: Arhiv)
Vijeće ministara BiH (Foto: Arhiv)
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je za mandata Nikole Špirića, aktualnog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, u procesu imenovanja iz nadležnosti Vijeća ministara uveliko narušen etnički balans na štetu Bošnjaka.

U saopćenju te stranke se navodi da je od ukupno 23 imenovanja na čelne pozicije Špirić na 13 imenovao Srbe, Hrvate na šest, a na četiri Bošnjake. Zato sada na vodećim pozicijama u bh. institucijama čije čelnike imenuje Vijeće ministara ima 25 Srba, 19 Bošnjaka, 14 Hrvata i jedan ostali.

"Jasno je da Vijeće ministara time direktno krši ustavni princip o proporcionalnoj etničkoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih. Prema Ustavu, na čelnim pozicijama treba da bude najmanje 26 Bošnjaka umjesto 19 koliko ih je sada, 18 Srba umjesto 25 i 10 umjesto 14 Hrvata", navodi se u saopćenju.

Ističe se da ako bi Vijeće ministara na za sutra zakazanoj sjednici donijelo odluku o novim imenovanjima, kako je najavljeno, time bi etnički debalans na štetu Bošnjaka bio još veći, odnosno nastavljeno svjesno i smišljeno kršenje Ustava BiH.

SDA poziva predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikolu Špirića da odgodi najavljena imenovanja i napravi sporazum o etničkoj zastupljenosti vodećih pozicija u institucijama iz nadležnosti Vijeća ministara.

Mora biti osigurano poštivanje ustavne odredbe, tj. proporcionalna zastupljenost prema popisu stanovništva iz 1991. godine, navodi se u saopćenju SDA.