BiH
0

Vijeće ministara riskira budućnost BiH

Klix.ba
Neuspjeh Vijeća ministara da proslijedi nacrt zakona o visokom obrazovanju Parlamentu BiH alarmirajuća je činjenica, koja ugrožava šansu BiH da unaprijedi svoj obrazovni sistem, stoji u zajedničkom saopštenju OSCE-a, OHR-a, Svjetske banke i Izaslanstva Evropskog povjerenstva.

U saopštenju se navodi da su vlasti Bosne i Hercegovine prošle godine su potpisale Bolonjsku deklaraciju i ratificirale Lisabonsku konvenciju. Čineći to, oni su se obvezali da će modernizirati visoko obrazovanje u BiH i dovesti ga u istu ravan sa europskim standardima, te uskladiti ga s potrebama bh. studenata.

Prepoznavajujći važnost reforme visokog obrazovanja za prosperitet i ekonomsku održivost BiH, Svjetska banka je spremna odobriti kredit, a koji uključuje 12 milijuna američkih dolara za potrebe obrazovanja, te 30 milijuna američkih dolara za proračunsku potporu. Uvjet za to je donošenje državnog Okvirnog zakona o visokom obrazovanju do 31. ožujka 2004.

Zakon u cjelosti ispunjava međunarodne standarde. Zakon je sačinjen tako da poštuje interese i pitanja građana i konstinutivnih naroda u BiH. Tjekom protekle godine, stručni tim, sačinjen od predstavnika ministarstava obrazovanja iz oba entiteta i sveučilišnih profesora, je radio na nacrtu zakona koji bi pomogao u provedbi neophodne reforme visokog obrazovanja u BiH.

Imajući u vidu žurnost i važnost donošenja ovog zakona, te što predstavlja njegovo donošenje, Vijeće ministara mora uputiti zakon u parlamentarnu proceduru bez daljnjeg odlaganja. Ukoliko se to ne desi, taj čin će predstavljati nedostatak ozbiljnosti i predanosti ka ispunjenu obveza koje su vlasti BiH preuzele na sebe u smislu pribiližavanja države euro-atlanskim strukturama.

Činjenica da Vijeće ministara nije spremno ispoštovati obećanja data svojim europskim susjedima, i što je još važnije obećanja data svojim građanima, veoma je zabrinjavajuća. Ovim su riskirali priliku koja se pruža BiH, da postane dio visoko obrazovnih europskih struktura. Nadalje, riskirali su priliku da građani BiH, a posebice studenti, imaju koristi od 42 milijuna američkih dolara financijske pomoći za potrebe neophodnih reformi.