Za Kongresni centar
0

Vijeće ministara reagiralo na informaciju da BHRT prodaje zemljište u Sarajevu

B. T.
Predviđeni izgled kongresnog centra
Predviđeni izgled kongresnog centra
Vijeće ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, upoznato je na današnjoj sjednici s Informacijom Pravobranilaštva BiH u vezi sa javnim pozivom za prodaju nekretnina koji je raspisala Radio-televizija BiH.
Radi se o zemljištu u Općini Novi Grad na kojem bi trebao biti sagrađen moderni kongresni centar.

"Vijeće ministara BiH zatražilo je od Pravobranilaštva BiH da dostavi detaljnu informaciju o preduzimanju radnji iz svoje nadležnosti u cilju pravne zaštite imovine i imovinskih interesa BiH", navode iz Vijeća ministara BiH.

Bit će upoznat i Parlament

O zaključcima Vijeća ministara bit će upoznata Parlamentarna skupština BiH, kao osnivač Radio-televizije BiH, Ministarstvo komunikacija i transporta i RTV BiH.

Riječ je o zemljištu za koje je Radio-televizija BiH javnim pozivom oglasila prodaju, a na kojem se u skladu sa regulacionim planom treba graditi kompleks nazvan Kongresni centar Sarajevo.

Podsjetimo, BHRT je objavio javni poziv za prodaju nekretnina u neposrednoj blizini zgrade državne televizije na Alipašinom Polju u Sarajevu, a licitacija je trebala biti održana 12. maja.

BHRT ne otkriva šta se desilo na licitaciji

Međutim, da li je do toga i došlo i da li je atraktivno zemljište prodato, nema konkretnog odgovora s državne televizije. Na upit portala Klix.ba o tome, na dan licitacije, 12. maja na naš upit je odgovoreno:

"BHRT je javno preduzeće i kao takvo, poštuje princip transparentnosti. U skladu sa istim, svi podaci koji treba da budu javno dostpni, a vezani su za poslovanje, što uključuje i postupanje sa imovinom BHRT-a, objavljuju se u zvaničnim dokumentima/aktima usvojenim od strane nadležnih organa BHRT-a na web stranici BHRT-a, na način i u vrijeme u kojem treba da budu dostupni javnosti, u skladu sa principima transparentnosti."

Prema javnom pozivu, prodavalo se nekoliko nekretnina, od kojih je najveća ekonomsko dvorište, odnosno gradilište od 28.000 kvadratnih metara. U ponudi je bilo još i ekonomsko dvorište od oko 800 kvadrata te zgrada od oko 500 kvadratnih metara.

Ukupna početna cijena za sve nekretnine bila je 82 miliona KM. Cijena je iskazana bez PDV-a.