Raspoređeno 8,2 miliona eura
0

Vijeće ministara prihvatilo ažuriranu listu IPA projekata

FENA
Vijeće ministara BiH usvojilo je danas Informaciju i prihvatilo prijedlog državnog IPA koordinatora za distribuciju sredstava iz alokacije za IPA 2011 - komponenta I za Bosnu i Hercegovinu.

Sredstva u iznosu od 8,2 miliona eura, nealocirana nakon usvajanja revidiranog prijedloga Državnog programa IPA 2011, bit će iskorištena u Bosni i Hercegovini i to dva miliona eura bit će dodano za projekt deminiranja, 1,2 miliona eura dodano za instrument za podršku u pripremi projekata/opća tehnička asistencija, pet miliona eura bit će usmjereno na podršku implementaciji projekta za BiH u okviru Regionalnog programa za trajno rješavanje pitanja izbjeglih i raseljenih (Sarajevska deklaracija).

Implementacija tih sredstava izvršit će se posredstvom višekorisničkog IPA programa putem posebne alokacije namijenjene isključivo za Bosnu i Hercegovinu. Uz 96 miliona eura bit će implementirani i projekti koje direktno programira Evropska komisija za sve države regiona.

Radi se o projektima za podršku nuklearnoj sigurnosti, učešće u programu Tempus i podršku civilnom društvu.

"Na taj način omogućilo bi se da ukupna sredstva od 102.680.000 eura predviđena za BiH, u okviru IPA 2011 - komponenta I, u cijelosti budu implementirana u Bosni i Hercegovini" saopćila je Služba za informiranje VM BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je tu odluku nakon što su entitetske vlade postigle saglasnost o IPA paketu pomoći za 2011. godinu.