Prijedlog
42

Vijeće ministara: Policijski dodatak imat će i službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine kojim se definira pravo na policijski dodatak policijskim službenicima.

"Na ovaj način pravo na poseban dodatak (policijski dodatak) pored policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, imat će i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH. Izmjenama Zakona definirano je da policijskim službenicima pripada pravo na policijski dodatak, i to pojedinačno najviše do 40 posto osnovne plate, s tim da ukupan fond za isplate ovog policijskog dodatka ne može biti veći od 35 posto budžeta predviđenog za osnovne plate policijskih službenika na koje se odnosi ovaj dodatak", stoji u saopćenju iz Vijeća ministara BiH.

Navode da se policijskim službenicima raspoređenim na poslove u sastavu Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu može odobriti poseban dodatak pojedinačno najviše do 50 posto osnovne plate.

"Istovremeno je definirano da imenovanim policijskim službenicima ne pripada pravo na poseban dodatak Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.