BiH
6

Vijeće ministara podržalo projekat sanacije vodovodnog sistema u Sarajevu

FENA
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržalo je na današnjoj sjednici inicijativu Ministarstva finansija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu, vrijednog 30 miliona eura za realizaciju Projekta sanacije vodovodnog sistema Kantona Sarajevo između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Projekt će obuhvatiti rekonstrukciju dotrajalih distributivnih i prometnih cjevovoda na kojima su registrirani gubici vode, što će rezultirati povećanjem sigurnosti vodosnabdijevanja i smanjenjem gubitaka vode na mreži.

Realizacijom projekta u Sarajevu stekli bi se uvjeti za postepeno unapređenje efikasnosti poslovanja i usluga koje građanima pruža Kantonalno javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija Sarajevo".

Rok vraćanja zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda i povoljnu EURIBOR kamatu s alokacijom na Federaciju BiH - Kanton Sarajevo, a krajnji korisnik sredstava je preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.