BiH
0

Vijeće ministara odredilo količinu tarifnih kvota za otkup domaće primarne proizvodnje

FENA
Vijeće ministara BiH je danas u Sarajevu donijelo Odluku o utvrđivanju količina tarifnih kvota i omjera za otkup domaće primarne proizvodnje za koje se veže korištenje tarifnih kvota za uvoz mesa, koju je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Tako je Vijeće ministara BiH u redovnoj proceduri ispunilo zakonsku obavezu kojom je definirano da se dva puta godišnje usklade odluke u utvrđivanju tarifnih kvota. Ovom odlukom smanjenje su količine tarifnih kvota s ranijih 652 tone na 326 tona za svinjsko meso, svježe rashlađeno, prsa s potrbušinom i njezine komade.

Istovremeno, korištenje uvoznih tarifnih kvota za meso veže se za otkup domaće primarne proizvodnje i to u omjeru za svinjsko meso 2:1, (za dva kg otkupljene žive mjere od domaćih proizvođača odobrava se jedan kg uvezene kvote), a za pileće i goveđe meso u omjeru 1:1.

Otkup je, u skladu s Odlukom, vezan za komercijalne proizvođače koji su registrirani i bave se proizvodnjom stoke za tov i za organizatore proizvodnje, preduzeća i zemljoradničkih zadruga registrovanih za otkup stoke za sopstvenu preradu, ili prodaju iste za dalju preradu.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u Službenom glasniku BiH.

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju omjera za otkup domaće primarne proizvodnje za koje se veže korištenje tarifnih kvota).

Vijeće ministara BiH usvojilo je Program mjera za implementaciju Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006).

Predlagač, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, uputit će ovaj program mjera na razmatranje Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Program sadrži akcioni plan mjera razvrstanih u pet kategorija; mjere općeg karaktera, privlačenje stranih investicija, proizvodi agrikompleksa, mjere u oblasti sanitarne i fitosanitarne zaštite i mjere za tehničke industrijske proizvode.

Svaka od ovih mjera ima tačno utvrđene nosioce aktivnosti i rokove za njihove izvršenje, a njihov cilj je povećanje konkurentnosti domaćih proizvođača i s tim u vezi povećanje izvoza i smanjenje trgovinskog deficita BiH.

U okviru Programa je i izvještaj o procjeni potreba u oblastima trgovine, kojim Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kroz šest poglavlja analizira najvažnije aspekte trgovinske politike u Bosni i Hercegovini.

Uz pregled sadašnjeg stanja, ovaj izvještaj identificira probleme s kojim se BiH suočava učešćem u svjetskom trgovinskom sistemu, te njezinoj integraciji u CEFTA-u i Evropsku uniju.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova o toku aktivnosti vezanih za uvođenje pasoša s biometrijskom zaštitom.

Zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova BiH i Direkcija za implementaciju projekta CIPS da, po usvajanju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH, pokrenu proceduru oglašavanja tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača za opremu i pasoške knjižice.

Zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova da pipremi i Vijeću ministara dostavi informaciju o aktivnostima i preciznim rokovima vezanim za početak izdavanja biometrijskih pasoša.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Pregled ostvarenih rezultata specijalne sjednice o djeci iz 2002. godine i Akcionog plana “Svijet po mjeri djeteta: "Nacionalni izvještaj o postignutom napretku", koji je predložilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Izvještaj sadrži pregled provedenih inicijativa i usvojenih zakona radi ostvarivanja dječijih prava u BiH i planirane aktivnosti, među kojima su izrada državnog plana razvoja za period 2008.-2012. godina i strategije o socijalnom uključivanju.

Na osnovu ovog plana i strategije izvršit će se revizija i dopuna Državnog akcionog plana za djecu 2002.-2010. godina. Također, planirana je izrada okvirnog zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, državne strategije za borbu protiv zloupotreba droga i strategije za borbu protiv nasilja nad djecom.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je pojedinačne odluke o prijemu u državljanstvo Bosne i Hercegovine privrednika Ulfeta Pramenkovića, državljanina Republike Srbije, potencijalne reprezentativke BiH u odbojci Irene Doborac, državljanke R Hrvatske, nogometaša i potencijalnog reprezentativca BiH u nogometu Miralema Pjanića, državljanina Luksemburga, odbojkašice Amele Vesković, državljanke Crne Gore i nogometaša FK Željezničar i potencijalnog bh. reprezentativca Diabang Boubacar Dialiba, državljanina Senegala.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, imenovalo je Tadiju Bubalovića i Dušana Kalembera za pomirioce, Sakiba Softića za sudiju, a Vojislava Dimitrijevića za zamjenika sudije pred OSCE-ovim sudom za pomirenje i arbitražu u Ženevi, čime Bosna i Hercegovina, ispunjava obaveze članstva u Konvenciji o pomirenju i arbitraži.