{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara od EU "posuđuje" 100 miliona eura

S
27.8.2010. u 15:02
0
4
Vijeće ministara od EU "posuđuje" 100 miliona eura
0
Vijeće ministara od EU "posuđuje" 100 miliona eura
Vijeće ministara BiH danas je utvrdio Prijedlog osnova i Prijedlog ugovora o zajmu od EU 100 miliona eura za pomoć BiH u spoljnom finansiranju i budžetskim potrebama.
Ugovorom je predviđeno da EU stavi na raspolaganje BiH zajam od 100 miliona eura, koji će, prema Memorandumu o razumijevanju, biti alociran na BiH 10 posto, Federaciju BiH 60 odsto i Republiku Srpsku 30 posto.

Cilj ove makrofinansijske pomoći EU jeste da se pomogne BiH u spoljnom finansiranju i budžetskim potrebama, saopšteno je iz Vijeća ministara uz napomenu da je ova pomoć komplementarna sredstvima obezbijeđenim iz međunarodnih finansijskih institucija i bilateralnih donatora.

Ministarstvo finansija i trezora zaduženo je da Predsjedništvu BiH proslijedi u daljnju proceduru Prijedlog osnova i Prijedlog ugovora o zajmu između EU kao zajmodavca, BiH kao zajmoprimca i Centralne banke BiH kao agenta za plaćanje zajmoprimca.

Prijedloženo je da se za potpisnika Ugovora odredi ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, a u ime agenta za plaćanja zajmoprimca za potpisnika je predložen Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: