Imenovan tim
16

Vijeće ministara: Obustaviti jednostrane aktivnosti o izmještanju DNK laboratorija iz BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH, kao suosnivač Instituta za nestale osobe BiH, pozvalo je Međunarodnu komisiju za nestale osobe (ICMP) da obustavi sve do sada preuzete jednostrane aktivnosti o izmještanju DNK laboratorije iz BiH u Den Hag.

Vijeće ministara pozvalo je Međunarodnu komisiju za nestale osobe da, u skladu sa Sporazumom o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestale osobe BiH, s timom Vijeća ministara BiH, koji je danas imenovan, ispregovara buduće aktivnosti na planu identifikacije nestalih osoba u skladu sa članom 12. ovog sporazuma.

Bosanskohercegovački Tim za pregovore, sastavljen od predstavnika nadležnih državnih tijela te Suda i Tužilaštva BiH, predvodit će ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

Prenošenje DNK laboratorije iz BiH u Den Hag moglo bi izazvati potpuni zastoj u procesu identifikacije nestalih osoba iz BiH u narednih pet mjeseci, a dugoročno će usporiti i značajno poskupiti ovaj proces zbog slanja koštanih uzoraka u ovaj holandski grad.

Također, otvara se problem iznošenja 80.000 koštanih ostataka iz BiH, odnosno bioloških i genetskih uzoraka nestalih osoba iz BiH te zaštite podataka članova porodica nestalih.