BiH
0

Vijeće ministara o stavovima Predsjedništva u vezi s Nacrtom zakona o budžetu institucija

Sarajevo-x.com
Vijeće ministara će danas razmotriti Informaciju o stavovima Predsjednštva BiH u vezi sa Nacrtom zakona o budžetu institucija koje je Predsjedništvo već dva puta vratilo na razmatranje. Ukoliko se budžet ne usvoji do 31. marta, prestat će finansiranje bilo čega osim otplaćivanja vanjskog duga naše države.

Vijeće ministara BiH razmatrat će u ponedjeljak Informaciju o stavovima Predsjedništva BiH u vezi s Nacrtom zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2008. godinu.

Predsjedništvo je već u dva navrata, a posljednji put 22. januara, Vijeću ministara vratilo Nacrt budžeta državnih institucija za 2008. godinu u iznosu od 1.186.357.560 KM.

Zakon o finansiranju institucija BiH predviđa da će, ukoliko budžet ne bude usvojen do 31. marta, onda 1. aprila prestati finansiranje bilo čega osim otplaćivanja vanjskog duga naše države.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je na pres-konferenciji 22. januara, kada je po drugi put Nacrt vraćen Vijeću ministara na razmatranje, da su protiv ovakvog budžeta bili član Predsjedništva Haris Silajdžić i on, a da je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović bio uzdržan.

Riječ je o nacrtu budžeta za 2008. koji je Vijeće ministara BiH utvrdilo 17. januara u visini od 1.186.357.560 KM. Do tog iznosa Vijeće je došlo kada mu je 10. januara Predsjedništvo BiH uputilo na "korekciju“ projektirani budžet od 1.191.357.560 KM, tražeći da se na taj nacrt razmotre primjedbe trojice članova Predsjedništva. Budžet umanjen za pet miliona KM Vijeće je dobilo linearnim smanjenjem materijalnih troškova svih budžetskih korisnika za 2,7 posto.