BiH
0

Vijeće ministara nije postiglo konsenzus o oduzimanju državljanstva Abdulahu Maktoufu

FENA
Vijeće ministara BiH nije danas donijelo odluku o oduzimanju državljanstva Abdulahu Mohamedu Maktoufu na prijedlog Komisije za reviziju državljanstava.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić je po završetku sjednice izjavio da je vođena rasprava o ovom pitanju, ali da odluka nije donesena jer nije bilo konsenzusa.

On se, međutim, nada da će odluka biti donesena na narednoj sjednici.

Naveo je da je Komisija za reviziju državljanstava, s obzirom na pravosnažnu presudu protiv Maktoufa za ratni zločin, smatrala da u skladu sa zakonskim odredbama Vijeće ministara može da daje i oduzima državljanstvo.

  • Ako dajemo državljanstva, možemo da ih i oduzimamo. Uvjeren sam da ćemo donijeti ispravnu odluku. Pristalica sam principa da niko ne može dobiti dvojno državljanstvo, a pritom se baviti ratnim zločinima ili organiziranim kriminalom. Mislim da to traži aktivan odnos Vijeća ministara, kazao je Špirić.

Naglasio je da je ova tema, nažalost, jedno vrijeme bila ispolitizirana u BiH te da je manje važno kako je ko glasao, već je važno da Vijeće ministara donese ispravnu odluku.