Saznaje Klix.ba
131

Vijeće ministara nije odobrilo dolazak Palestinaca u BiH, protiv ministri iz RS-a

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon višesatne rasprave Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije donijelo odluku o ulasku Palestinaca, srodnika bh. državljana, u našu zemlju, saznaje Klix.ba.

Protiv donošenja ove odluke bili su ministri iz entiteta Republika Srpska te zbog nepostojanja kvoruma odluka nije usvojena tako da dolazak iz Gaze u BiH nije dozvoljen za 30 srodnika bh. državljana.

Naime, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac bio je izričito protiv toga da se dozvoli ulazak u državu osobama koje nemaju bh. državljanstvo.

Vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara sa jednom tačkom dnevnog reda počela je danas u 17:00 sati.

Glasanje je prvobitno trebalo biti završeno do 18:00 sati, ali nakon što se ministri nisu mogli usaglasiti odlučeno je da sjednica bude nastavljena u 20:30 sati.

Međutim, tada su svi ministri iz entiteta Republika Srpska odlučili da ne glasaju čime je bilo onemogućen nastavak sjednice i usvajanje odluke.

Prema posljednjim informacijama, državljani Bosne i Hercegovine koji su uspjeli preći granični prijelaz Rafah se nalaze u glavnom egipatskom gradu, Kairu.

Ono što treba napomenuti jeste da ova odluka Vijeća ministara nije konačna te da ministri mogu i u narednim danima razmatrati istu odluku na vanrednoj sjednici koja se može zakazati u bilo kojem trenutku.