SDA
0

Vijeće ministara narušava nacionalni balans

FENA
Kolegij SDA smatra da je sadašnji predsjedavajući i sastav Vijeća ministara u dosadašnjem toku imenovanja na glavne pozicije u upravnim institucijama Bosne i Hercegovine bitno narušio etničku strukturu na štetu Bošnjaka i građana iz reda ostalih (do sada je imenovano 13 Srba, sedam Hrvata, četiri Bošnjaka i jedan iz reda ostalih).

SDA smatra da se radi o narušavanju ustavnog principa proporcionalne zastupljenosti naroda i da je to rezultat neprincipijelnog sporazuma Dodik-Čović, čiji ministri raznim procedurama i pristrasnim glasanjima i bodovanjima vrše imenovanja.

Odlučno odbijamo povezivanje imenovanja Sadika Ahmetovića za zamjenika predsjedavajućeg i ministra sigurnosti, koji je dio sporazuma o etničkoj raspodjeli pozicija u Vijeću ministara, s ovim imenovanjima, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Kolegij SDA smatra da treba transparentno krenuti, preko Vlade Federacije i Parlamenta, u proceduru donošenja eventualnih odluka o privatizaciji Energoinvesta kako bi se osigurala što povoljnija cijena i uopće privatizacija. To podrazumijeva i objektivnu izradu bilansa vrijednosti imovine Energoinvesta, dodaje se u saopćenju.

Kolegij SDA imenovao je Salmira Kaplana predsjednika Asocijacije mladih SDA za portparola stranke. Kaplan je rođen 1981. godine i profesor je turskog i arapskog jezika a govori i engleski jezik.