{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara: Ljubljanska i Invest banka moraju ispuniti obaveze prema štedišama u BiH

F
17.3.2006. u 08:29
0
0
Vijeće ministara: Ljubljanska i Invest banka moraju ispuniti obaveze prema štedišama u BiH
0
Vijeće ministara: Ljubljanska i Invest banka moraju ispuniti obaveze prema štedišama u BiH
Vijeće ministara BiH ovlastilo je na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu ovlaštenog pregovarača BiH, ministricu finansija i trezora Ljerku Marić, da na predstojećem sastanku o sukcesiji bivše SFRJ u Sloveniji zatraži da se iz dnevnog reda izostavi tačka koja se odnosi na dezivnu štednju kod banaka koje nisu imale status pravnog subjekta u BiH.
Kako je novinarima po završetku sjednice izjavio zamjenik ministra odbrane Enes Bećirbašić, Marić će na sastanku visokih predstavnika za sukcesiju 21. i 22. marta zastupati stav Vijeća ministara BiH prema kojem su slovenska Ljubljanska banka i Invest banka iz SCG obavezne da izvrše svoju obavezu prema deviznim štedišama iz BiH za položenu deviznu štednju građana u ovim bankama.

Prijedlog dnevnog reda za ovaj sastanak, osim za BiH, nije bio prihvatljiv za još dvije države.

Sastanak je ustvari nastavak pregovora o preuzimanju i podjeli garancija bivše federacije za devizne depozite pod pokroviteljstvom Banke za međunarodno poravnanje iz Bazela.

S obzirom na to da je problem devizne štednje građana BiH kod domicilnih banaka u postupku zakonskog rješavanja, a predložena tačka dnevnog reda za sastanak u Sloveniji se odnosi na deviznu štednju kod banaka koje nisu imale status pravnog subjekta u BiH, Ljubljanska i Invest banka, predloženo je da Marić na tom sastanku zastupa stav da je obaveza ove dvije banke da izvrše svoje obaveze prema deviznim štedišama iz BiH, kazao je Bećirbašić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: