BiH
0

Vijeće ministara: Ljubljanska i Invest banka moraju ispuniti obaveze prema štedišama u BiH

FENA
Vijeće ministara BiH ovlastilo je na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu ovlaštenog pregovarača BiH, ministricu finansija i trezora Ljerku Marić, da na predstojećem sastanku o sukcesiji bivše SFRJ u Sloveniji zatraži da se iz dnevnog reda izostavi tačka koja se odnosi na dezivnu štednju kod banaka koje nisu imale status pravnog subjekta u BiH.

Kako je novinarima po završetku sjednice izjavio zamjenik ministra odbrane Enes Bećirbašić, Marić će na sastanku visokih predstavnika za sukcesiju 21. i 22. marta zastupati stav Vijeća ministara BiH prema kojem su slovenska Ljubljanska banka i Invest banka iz SCG obavezne da izvrše svoju obavezu prema deviznim štedišama iz BiH za položenu deviznu štednju građana u ovim bankama.

Prijedlog dnevnog reda za ovaj sastanak, osim za BiH, nije bio prihvatljiv za još dvije države.

Sastanak je ustvari nastavak pregovora o preuzimanju i podjeli garancija bivše federacije za devizne depozite pod pokroviteljstvom Banke za međunarodno poravnanje iz Bazela.

S obzirom na to da je problem devizne štednje građana BiH kod domicilnih banaka u postupku zakonskog rješavanja, a predložena tačka dnevnog reda za sastanak u Sloveniji se odnosi na deviznu štednju kod banaka koje nisu imale status pravnog subjekta u BiH, Ljubljanska i Invest banka, predloženo je da Marić na tom sastanku zastupa stav da je obaveza ove dvije banke da izvrše svoje obaveze prema deviznim štedišama iz BiH, kazao je Bećirbašić.