Ministri u Sarajevu
2

Vijeće ministara kulture jugoistočne Evrope: Posvećeni smo razvoju regije

Piše: I. Č.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Ministarska konferencija Vijeća ministara kulture jugoistočne Evrope CoMoCoSEE održana je danas u Sarajevu o temi "Unapređenje kulture za održivi razvoj", a ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović ocijenio je da imaju uspješnu regionalnu saradnju budući da su od 2004. do 2017. godine održali 17 konferencija.

Osmanović se obratio nakon, kako je okarakterisao, uspješno završene ministarske konferencije Vijeća ministara kulture Jugoistočne Evrope, organizacije koja predstavlja platformu saradnje u regiji u koju je uključeno 12 zemalja.

Sve je počelo davne 2004. godine, kada su Bosna i Hercegovina i Mostar bili domaćin prve regionalne ministarske konferencije posvećene naslijeđu jugoistočne Evrope, povodom ponovnog otvaranja Starog mosta.

"Cijenim da imamo uspješnu regionalnu saradnju, o čemu svjedoči 17 ministarskih konferencija organizovanih od 2004. do 2017. godine", istakao je Osmanović.

Napomenuo je da su razmijenili iskustva o radu muzeja, ali i da je u svim drugim oblastima dobra saradnja.

"Opredijeljeni smo da nastavimo saradnju, kako kada je riječ o kulturi, tako i u drugim segmentima", napomenuo je Osmanović.

Ministar kulture Bugarske Boil Banov kazao je da će posvetiti maksimalne napore da unaprijede administrativne mehanizme saradnje zemalja u regiji.

"Razmatrat ćemo mogućnost izrade strategije za razvoj regije, imajući u vidu da je Bugarska predsjedavajuća u ovom mandatu", rekao je Banov.