BiH
44

Vijeće ministara imenovalo novinara za predsjedavajućeg Vijeća BHANSA-e

Klix.ba
Foto: Youtube/Screenshot
Foto: Youtube/Screenshot
Dugogodišnji novinar Fadil Mandal, savjetnik državnog ministra saobraćaja i komunikacija Ismira Juska, imenovan je u Vijeće BHANSA-e koje je zaduženo za pružanje usluga u zračnoj plovidbi.

Vijeće BHANSA-e imenuje Vijeće ministara BiH na prijedlog ministra komunikacija i saobraćaja BiH na mandat od četiri godine. Djelokrug rada Vijeća BHANSA-e između ostalog uključuje nadziranje poslovanja i rada Uprave, donošenje Statuta uz saglasnost Vijeća ministara, predlaganje godišnjeg programa rada i finansijskog plana te donošenje Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Prema informacijama sa web stranice BHANSA-e, u trenutnom sazivu njihovog Vijeća nalazi se i Mandal kao predstavnik Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH. Iz BHANSA-e potvrđeno nam je da je Mandal imenovan i za predsjedavajućeg ovog Vijeća.

Posebno je sporno što Mandal nema nikakvo iskustvo vezano za poslove koji su u nadležnosti Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) koja svoj rad temelji na, kako navode, dosljednoj primjeni Strategije za razvoj sistema upravljanja zračnim saobraćajem Bosne i Hercegovine, koju provodi u saradnji sa Direkcijom za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA).

Misija BHANSA-e je omogućiti sigurno, efikasno i brzo odvijanje zračnog saobraćaja u svim fazama leta, upravljanje zračnim saobraćajem i pružanjem usluga prilagođenih zahtjevima korisnika evropskog zračnog prostora.

Građanima koji prate politička dešavanja u BiH poznato je da se na čelu ove agencije nalazi zet predsjednika HDZ-a i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića. Riječ je o Davorinu Primorcu koji je u novembru prošle godine imenovan za direktora BHANSA-e.