Važne tačke
6

Vijeće ministara iduće sedmice o ograničavanju rasta cijena nafte i uvođenju 4G mreže u BiH

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Vijeće ministara BiH će na sjednici zakazanoj za utorak (24. juli) razmatrati Informaciju o realizaciji inicijative za utvrđivanje maksimalnog iznosa marže distributera nafte i naftnih derivata i Informaciju o statusu uvođenja mobilne mreže četvrte generacije (4G) u Bosni i Hercegovini.

Na inicijativu Kluba zastupnika Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na sjednici održanoj 20. februara 2018. godine usvojena je "Inicijativa za utvrđivanje maksimalnog iznosa marže distributera nafte i naftnih derivata".

Kao što vam je već poznato, usvojenom Inicijativom se traži od Vijeća ministara BiH da zajedno s nadležnim entitetskim institucijama izvrši provjere koliko iznose marže distributera nafte i naftnih derivata u BiH po litru goriva te da se one zakonski ograniče i smanje, sve kako bi se dio poskupljenja zbog uvođenja dodatnih akciza prebacio i na teret distributera i trgovaca naftom i naftnim derivatima, a ne samo na građane u BiH.

Vijeću ministara BiH informaciju o realizaciji inicijative za utvrđivanje maksimalnog iznosa marže distributera nafte i naftnih derivata dostavila je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Predlagač tačke dnevnog reda koja glasi "Nacrt ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske s Izvještajem o pregovorima" je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a predlagač Informacije o statusu uvođenja mobilne mreže četvrte generacije (4G) u BiH je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Centralni organ izvršne vlasti izjasnit će se i o Inicijativi za vođenje pregovora radi zaključivanja kreditnog sporazuma – Sporazum između Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope za finansiranje projekta rekonstrukcije i opremanja psihijatrijskih bolnica/ustanova u Bosni i Hercegovini, Nacrtu odluke o ratifikaciji Konvencije o međunarodnim pravilima za sprečavanje sudara na moru 1972. (COLREGs) i Prijedlogu odluke o izmjenama i dopuni Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za porodiljski dopust u institucijama Bosne i Hercegovine.

Na dnevnom redu naći će se i Prijedlog odluke o usvajanju politike upravljanja zračnim prostorom Bosne i Hercegovine, Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u Bosni i Hercegovini, Informacija u vezi s izradom Plana o smjernicama politike tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu i Prijedlog odluke o usvajanju Plana o smjernicama politike tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja za 2018. godinu i Informacija o presuđenim predmetima za krivična djela propisana članom 407. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine za 2017. godinu.

Državni ministri razmatrat će također Informaciju u vezi s Programom kontrole bruceloze malih preživara, Informaciju o realizaciji inicijative za utvrđivanje maksimalnog iznosa marže distributera nafte i naftnih derivata, Izvještaj o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu i određena imenovanja.