{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara EU: Neobično ohrabrujući zaključci o BiH

F
27.5.2008. u 10:31
0
0
Vijeće ministara EU: Neobično ohrabrujući zaključci o BiH
0
Vijeće ministara EU: Neobično ohrabrujući zaključci o BiH
Vijeće ministara Evropske unije na nivou šefova diplomatije koje je razmatralo i situaciju u BiH "u kontekstu priprema za predstojeće potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", pozvalo je vlasti u zemlji da "preduzmu sve mjere i ulože sve napore" kako bi primjena Privremenog sporazuma o trgovini, kao sastavnog dijela SSP-a, mogla početi odmah nakon njegovog stupanja na snagu.
Ministri su, kako izvještava Deutsche Welle, pozdravili otvaranje dijaloga o liberalizaciji viza s BiH koje je formalno počelo u ponedjeljak prvim stručno-tehničkim razgovorima o izradi općih i specifičnih kriterija, uvjeta i mjerila u okviru 'mape puta' za BiH.

Na zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i ministara odbrane EU vojno-sigurnosna situacija u BiH ocijenjena je stabilnom ali je zaključeno da će EU i dalje zadržati "aktivnu ulogu, uključujući i ostanak vojne misije EU, EUFOR-a kao dijela ukupnih evropskih napora u BiH".

U zaključcima se navodi da će "vodeću ulogu" u stvaranju potpuno sigurnog i stabilnog ambijenta u BiH Evropska unija "zadržati onoliko dugo koliko bude potrebno", te da će snage EUFOR-a "biti u stanju da odgovore na svaki eventualni sigurnosni izazov u bilo kojem dijelu zemlje".

Ministri su pozitivnim ocijenili doprinos evropske vojne misije ukupnoj stabilnosti u zemlji, njenom doprinosu međunarodnoj ulozi u BiH, te stalni doprinos EUFOR-a reformama u sektoru unutrašnje sigurnosti.

U zaključcima se također podsjeća da je odlukom Vijeća iz prošle godine, broj pripadnika evropskih mirovnih snaga sveden na oko 2.500 osoba kojima je i dalje u fokusu "osiguranje sigurnosnog i stabilnog ambijenta za nastavak svih drugih društveno-ekonomskih reformi i stvaranje uvjeta za postepeni prijenos ove vrste poslova i odgovornosti na relevantne unutrašnje snage BiH".

Vijeće je pozdravilo nedavno usvajanje reformskih zakona o policiji i "snažno podržava Evropsku policijsku misiju EUPM u pružanju pomoći domaćim vlastima u cilju što uspješnije primjene usvojenih zakona".

Vijeće također "prima na znanje progres koji su nadležni organi u BiH, uz operativnu podršku pripadnika EUPM-a, ostvarili u suzbijanju najtežih oblika kriminala", te podržava napore evropskih policijskih snaga da unaprijede koordinaciju s domaćim policijskim i pravosudnim organima u cilju stvaranja efikasnog krivično-pravnog i policijskog sistema u BiH, uključujući i uspostavu novog koncepta borbe protiv organiziranog kriminala koji prodrazumijeva jedinstvenu koordinaciju na cijeloj teritoriji zemlje".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: