{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara EU-a danas raspravlja o zapadnom Balkanu

F
16.6.2008. u 10:39
0
0
Vijeće ministara EU-a danas raspravlja o zapadnom Balkanu
0
Vijeće ministara EU-a danas raspravlja o zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije raspravljat će danas u Luxembourgu o referendumu u Irskoj i situaciji na zapadnom Balkanu a potpisat će i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Bosnom i Hercegovinom.
Glavna tema sastanka Vijeća ministara EU-a bit će kriza nastala nakon neuspjelog referenduma u Irskoj o prihvatanju Lisabonskog ugovora i priprema samita šefova država EU-a koji će se u četvrtak i petak održati u Bruxellesu.

Ministri EU-a će potpisati SSP i Privremeni sporazum s BiH, a Vijeće ministara će, kako se najavljuje, pozdraviti taj čin "kao važan korak na putu BiH ka Evropskoj uniji".

Prema nacrtu zaključka, prenose agencije, šefovi diplomatija će istaknuti važnost održive i efektivne primjene SSP-a i Privremenog sporazuma i zatražiti od "svih političkih snaga da ujedine svoje napore" na ispunjavanju uvjeta za daljnji napredak BiH u evropskim integracijama.

Ministri će također izraziti "žaljenje zbog nasilja i drugih problema" na izborima u Makedoniji i pozvati vlasti u Skoplju da istraže sve incidente i poduzmu akcije u skladu s preporukama međunarodnih posmatrača.

Vijeće ministara EU-a će pozdraviti i predstavljanje "mapa puta" za viznu liberalizaciju za sve zemlje zapadnog Balkana - Albaniju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju - i pozvati te zemlje na "primjenu neophodnih uvjeta" za liberalizaciju viznog režima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: