Krug 99
0

Vijeće ministara destabilizira i blokira rad RAK-a

FENA
Nezavisni intelektualci okupljeni u "Krug 99" pozivaju javnost da se konačno suprotstavi snagama blokada i destrukcija u svakom segmentu demokratskog društva, posebno u segmentu blokade rada Nezavisne agencije za telekomunikacije (RAK).

U saopćenju za javnost "Krug 99" upozorava da u periodu dok "traje prava drama u otpočinjanju ispunjavanja uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, reformi Javnog RTV servisa, te dok traje nelojalna konkurencija na tržištu elektronskih medija i adekvatnog ambijenta za ekonomski opstank nezavisnih profesionalnih medija na neregulisanom bh. medijskom tržištu, Vijeće ministara destabilizira i blokira rad RAK-a.

-Iako je Parlamentarna skupština BiH imenovala vijeće RAK-a koje radi u skladu sa zakonom o telekomunikacijama i vlastitim pravilima, direktnim mješanjem u izbor i imenovanje generalnog direktora RAK-a Vijeće ministara tipičnim stranačko-političkim nasiljem hoće dezavuisati rad ovog važnog nezavisnog instituta za elektronske medije, smatra "Krug 99".

Podsjećaju da i pored upozorenja ključnih domaćih i međunarodnih faktora, uključujući i glasnogovornicu Savjeta bezbjednosti UN-a, "lokalni politički moćnici žele i ovom blokadom pokazati da su iznad svih normi demokratskog ponašanja i interesa društva kao cjeline".

Takvim će djelovanjem, smatra "Krug 99", te pasivnošću aktera javnosti i sam Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ostati mrtvo slovo na papiru.