Zatražene izmjene zakona
5

Vijeće ministara danas o radu pravosudnih institucija, na dnevnom redu zaključci Parlamenta

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednice izjasnit će se o zaključcima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji se odnose na rad pravosudnih institucija u našoj zemlji.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na dnevni red današnje sjednice stavio je i zaključke usvojene na hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH povodom rasprave o aktuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, sa akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije i povodom rasprave o Informaciji Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu, sa osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Državni parlamentarci na hitnoj sjednici usvojili su nekoliko zaključaka koji se odnose na rad pravosudnih institucija, a za realizaciju kojih je između ostalog uključeno i Vijeće ministara BiH.

Tako je zatraženo da se u Parlamentarnu skupštinu BiH što prije po hitnoj proceduri uputi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, da Vijeće ministara BiH i Ministarstvo pravde BiH formiraju Interresornu radnu grupu koja će izvršiti analizu preporuka iz Peer Review izvještaja te da Ministarstvo pravde BiH u roku od 30 dana sačini i Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi analizu potrebnih izmjena zakona u oblasti pravosuđa u skladu sa Mišljenjem Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvom u Evropskoj uniji (EU).

Rok od 30 dana koji su zastupnici dali ministru pravde BiH Josipu Grubeši već je prošao, a Grubeša je tim povodom kazao za Klix.ba kako je Ministarstvo pravde BiH već odavno pokrenulo proceduru za izmjene i dopune Zakona o VSTV-u i u tom pravcu imenovalo radnu grupu sastavljenu od stručnjaka sa svih nivoa vlasti, predstavnika VSTV-a, Suda BiH i Tužilaštva BiH, kojima je jedini zadatak sačiniti izmjenu zakona koja će biti učinkovita i osigurati vladavinu prava.

"Cijenim da je u interesu države da se napravi kvalitetan zakon, a ne samo da se nešto uradi kako bi se udovoljilo nemoguće kratko postavljenim rokovima", rekao je Grubeša.

Na dnevnom redu Vijeća ministra BiH naći će se Informacija sa sveobuhvatnim Planom mjera i aktivnosti radi rješavanja problema povećanog priliva migranata u BiH, Nacrt odluke o ratifikaciji Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske i Informacija sa Prijedlogom odluke o usvajanju Plana o smjernicama politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u BiH za 2019. godinu.

Državni ministri trebali bi se izjasniti i o Informaciji o realizaciji Plana implementacije "Pregleda odbrane" i Akcionog plana implementacije „Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 2017. – 2027. godine i Informaciji o paketu proširenja, nekoliko izvještaja i radu za 2018. godinu i prijedlozima programa rada za 2019. godine.