{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara danas na raportu u državnom parlamentu, odgovaraju na 25 pitanja

S
24.10.2017. u 08:17
9
23
Vijeće ministara danas na raportu u državnom parlamentu, odgovaraju na 25 pitanja
9
Vijeće ministara danas na raportu u državnom parlamentu, odgovaraju na 25 pitanja
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sarajevu će danas biti održana druga posebna zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi predsjedavajući i ministri u Vijeću ministara trebalo da daju odgovore na 25 poslaničkih, odnosno delegatskih pitanja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Dušanka Majkić od ministra odbrane BiH Marine Pendeš zatražila je precizan odgovor u vezi sa naoružanjem, municijom i minskoeksplozivnim sredstavima koje je BiH donirala drugim zemljama, u skladu sa odlukama Predsjedništva BiH od 2014. do 2017. godine.

U materijalima za ovu sjednicu navodi se da je poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević postavila pitanje ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirku Šaroviću u vezi sa procesom usklađivanja zakonodavstva BiH sa Trećim energetskim paketom u elektroenergetskom i gasnom sektoru.

"Da li investicije koje preuzima Nezavisni operator sistema /NOS/ BiH, kao što su izgradnja Upravne zgrade i Rezervnog centra za upravljanje sistemom, a za koje se uzimaju značajna kreditna sredstva, treba razmatrati u kontekstu donošenja novih zakonskih rješenja u elektroenergetskom sektoru usklađenih sa `Trećim energetskim paketom", pitanje je Pandurevićeve na koje bi Šarović danas trebalo da odgovori.

Poslanik SNSD-a Nikola Špirić od predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića očekuje odgovor na pitanje koliko je planiranih mjera realizovano iz Akcionog plana o sprovođenju Reformske agende.

"Možete li u ovom parlamentu obrazložiti rezultate sprovođenja ovog akcionog plana na način kako ste ga obrazložili predstavnicima EU, britanskim lordovima ili predsjedniku Evropske narodne stranke, kojoj pripada većina vladajućih partija na nivou BiH, da bismo i mi shvatili uspjehe o kojima pričate", pita Špirić.

Delegat u Domu naroda Dragutin Rodić (DNS) od Savjeta ministara očekuje odgovor na pitanje da li mehanizam koordinacije u BiH funkcioniše, da li je zaživio u praksi i da li su konstituisana radna tijela koja su njime previđena te usvojeni poslovnici i pravilnici prema kojima bi ta radna tijela trebalo da rade.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ) pitala je ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu koliko je sredstava na raspolaganju od klirinškog duga, na koji će način biti utrošena i kada.

Poslanik SBB-a BiH Damir Arnaut od ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka očekuje odgovor na pitanje "kada će Ministarstvo početi da poštuje ljudska prava i osnovne slobode karijernog diplomate Mirsade Čolaković, ambasadora BiH u Holandiji".

Delegat u Domu naroda Sifet Podžić (DF) pita ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da li je planirana izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima, te da li će biti definisani i tačno propisani obavezni redovni i vanredni ljekarski pregledi za policijske službenike u BiH, tim prije jer sve više policijskih službenika u BiH u posljednje vrijeme čine samoubistva, ubistva i nasilja raznih oblika, kako u društvu, tako i u svojim porodicama.

Martin Raguž, delegat u Domu naroda iz HDZ-a 1990, pita Mektića kako ocjenjuje stanje bezbjednosti u BiH, s posebnim osvrtom na stvarne i potencijalne bezbjednosne rizike i izazove kojima je izložena BiH.

Mektić bi danas trebalo da odgovori i delegatu Zdenki DŽambas /HDZ/ koju interesuju detalji u vezi sa aferom prisluškivanja hrvatskih političara i privrednika, ali traži i njegovo objašnjenje za niz kontradiktornih izjava koje je dao tim povodom u javnosti.

Zastupnica u Zastupničkom domu Nermina Kapetanović (SDA) od predsjedavajućeg Vijeća ministara traži odgovor na pitanja u kojoj fazi je proces utvrđivanja i definisanja imovine BiH u Hrvatskoj, da li je tačno da unutar BiH postoje opstrukcije u procesu utvrđivanja te imovine i da o tome nema međuentitetske saglasnosti.

Kapetanović je postavila i pitanje da li su tačni medijski napisi o izjavama predstavnika Vlade Hrvatske da će višemilionsku imovinu prisvojiti ukoliko ne dođe do definisanja sporazuma i dogovora u skorije vrijeme.

Poslanike u Predstavničkom domu iz nedavno formiranog Nezavisnog bloka Senada Šepića i Sadika Ahmetovića interesuje šta je Savjet ministara konkretno uradio da zaštiti poljoprivredne proizvođače i izgradi okvir za utvrđivanje najniže zagarantovane cijene i sigurnog otkupa poljoprivrednih proizvoda, odnosno, kada je sport u BiH u pitanju, kada će Savjet ministara pokrenuti inicijativu za izgradnju fudbalskog stadiona za potrebe fudbalskih reprezentacija BiH.

Ministri u Savjetu ministara trebalo bi da o temi "Poslanici/delegati pitaju - Vijeće ministara odgovara" odgovore na ukupno 25 poslaničkih, odnosno delegatskih pitanja.

Početak druge zajedničke sjednice oba doma parlamenta BiH zakazan je u 11 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: