Zahtjev EU
22

Vijeće ministara će u utorak pokušati još jednom da usvoji Zakon o sudu BiH

F. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je za utorak, 19. mart sazvala sjednicu Vijeća ministara na čiji dnevni red je i uvršten Zakon o sudu Bosne i Hercegovine.

Nakon što je u nekoliko navrata nacrt Zakona o sudu skinut sa dnevnog reda Vijeća ministara, novi pokušaj će biti u utorak 19. marta, kada će se naći na Dnevnom redu 43. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Zakon o sudu Bosne i Hercegovine je bio jedan od prioriteta koji je Evropska komisija stavila pred Bosnu i Hercegovinu kako bi dobili pozitivan izvještaj za otvaranje pregovora o pristupanju. Iako Zakon nije usvojen, Evropska komisija je pozitivnim ocijenila napredak BiH i dala zeleno preporuku Evropskom vijeću da otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom.

Tačka razdora u vladajućoj koaliciji je pitanje gdje će se nalaziti Apelaciono odjeljenje Suda BiH. Stranke iz Federacije BiH insistiraju da bude u Istočnom Sarajevu, dok SNSD insistira da odjeljenje bude u Banjoj Luci.

Vijeće ministara će se na 43. sjednici osim o Nacrtu Zakona o sudu BiH, naći će se i Nacrt zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovini te Nacrt zakona o dopuni Zakona o administrativnim taksama.