Odgođena rasprava
5

Vijeće ministara BiH zamalo predložilo novog direktora Agencije za lijekove

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktor i zamjenik direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, odnosno njihovo petogodišnje nepostojanje, zamalo su postali dio rasprave Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Naime, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odgodilo je raspravu o direktoru, odnosno imenovanju direktora i zamjenika Agencije za lijekove i medicinska sredstva, rekao je za Klix.ba Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Rasprava o ovoj temi bit će načeta sljedeći put, odnosno na sljedećoj sjednici Vijeća ministara.

Prijedlog za imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine bio je pretposljednja tačka dnevnog reda sjednice Vijeća Ministara koja je održana u utorak, a na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH.

Podsjećamo, kako je Klix.ba pisao u više navrata, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH već pet godina nema direktora i zamjenika direktora, iako je još u maju ove godine završena konkursna procedura.

Posljedica je da je od maja blokirana registracija novih lijekova, što se odražava na zdravlje bh. građana, ali i na budžet Bosne i Hercegovine.

Kako tvrdi predsjednik sindikata ove agencije, problem je to što se HDZ i SDA ne mogu dogovoriti o kandidatima.

Tačka o imenovanju u agenciji prošle godine je skinuta s dnevnog reda Vijeća ministara na zahtjev ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande i od tada do danas ništa se značajno nije desilo.