BiH
0

Vijeće ministara BiH: Za nastup BiH na Eurosongu 60.000, za "Noć hiljadu večera" 100.000 KM

FENA
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu, u nastavku 5. sjednice, kojom je predsjedavao predsjedavajući Nikola Špirić, podržalo sa 60.000 KM iz budžetske rezerve predstavljanje Bosne i Hercegovine u okviru manifestacije "Eurosong 2007." u Helsinkiju.

Također, Vijeće ministara izdvojilo je 100.000 KM iz budžetske rezerve za učestvovanje u humanitarnoj akciji "Noć hiljadu večera", koju organizira Američka privredna komora u cilju podrške procesu deminiranja u Bosni i Hercegovini.

Danas je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržalo zaključke Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 27. marta, koji se odnose na inicijativu za izmjene i dopune Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, odnosno promjenu svih pravnih akata koji pojedine državljane BiH s dvojnim državljanstvom stavljaju u neravnopravan položaj.

Vijeće ministara BiH upoznalo se o zaključku Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zadužilo Ministarstvo finansija i trezora da pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi prijedlog mišljenja o izvještaju o finansijskom poslovanju JP NIO "Službeni list BiH" za period 1. januara do 31. decembra 2005. godine i o specijalnom izvještaju revizije poslovanja ove institucije.

Vijeće je zadužilo Ministarstvo pravde da pripremi prijedlog mišljenja u vezi sa zahtjevom ove komisije za urgentnim rješavanjem pitanja pravnog statusa JP NIO "Službeni list BiH" i prijedlog zakona o "Službenom listu BiH", i dostavi ih Vijeću ministara na razmatranje.

Na današnjoj sjednici Vijeće ministara BiH usvojilo je i informaciju Ministarstva odbrane BiH o podršci Oružanih snaga Kraljevine Švedske operacijama deminiranja u BiH i ovlastilo v.d. ministra odbrane Marinu Pendeš za bh. potpisnika Memoranduma o ovoj donaciji. Ministri su podržali zaključak Odbora za unutrašnju politiku Vijeća ministara o potrebi izmjene Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, u dijelu koji se odnosi na ubrzanje procedura zaključivanja ugovora o donaciji.

U saopćenju se navodi da se Vijeće ministara BiH danas nije izjašnjavalo o imenovanju zamjenika ministra finansija i trezora BiH Fuada Kasumovića za člana Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Zaključeno je da se zatraži mišljenje Centralne izborne komisije BiH, kako bi se razriješilo pitanje eventualnog postojanja sukoba interesa, a nakon što je Ured visokog predstavnika u BiH pismom ukazao na postojanje takve mogućnosti.