BiH
0

Vijeće ministara BiH utvrdilo protokol za potpisivanje SSP-a

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH je na vanrednoj sjednici utvrdilo Prijedlog protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji (EU).

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavit će ovaj prijedlog protokola Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Zaključivanjem ovog protokola, koji je parafiran 18. jula ove godine, nakon što je postignut dogovor i pronađeno uzajamno prihvatljivo rješenje u vezi sa adapatacijom SSP-a, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine provodi preostalu aktivnost u procesu razmatranja zahtjeva BiH za članstvo u EU i dobijanja kandidatskog statusa.

Ovaj protokol predviđa tehničku prilagodbu trgovinskog dijela odredbi SSP-a u vezi sa izvozom iz BiH na tržište EU i izvoz Evropske unije u BiH, uzimajući u obzir pristupanje Hrvatske EU, a da bi se izbjeglo narušavanje bilateralne trgovine. Protokol se zasniva na obostranim interesima dviju strana i uzima u obzir osjetljive kategorije proizvoda u BiH.

S danom njegove privremene primjene Evropska unija će automatski uvesti trgovinske povlastice za izvoz iz BiH na tržište EU za određene poljoprivredne proizvode, kao što su voće i povrće.

Na sjednici je usvojen i Izvještaj o vođenju pregovora radi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji.