BiH
0

Vijeće ministara BiH utvrdilo Program rada za 2008. godinu

FENA
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je na današnjoj sjednici Program rada Vijeća ministara BiH za 2008. godinu.

Kako je u izjavi nakon zasjedanja Vijeća ministara BiH istaknuo predsjedavajući Nikola Špirić, temeljni ciljevi ovog programa su približavanje Evropskoj uniji i daljnji napredak ka punopravnom članstvu u NATO-savezu.

Prema njegovim riječima, Program rada je, istovremeno, orijentiran ka osiguranju uvjeta za uspostavu jedinstvenog ekonomskog prostora i provedbu ekonomskih reformi.

Špirić napominje kako će Program rada Vijeća ministara po prvi put u zakonskom roku biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u BiH kojim se definiraju načela organizacije srednjeg stručnog obrazovanja i obuke, institucije, osnovna pitanja nastavnih planova i programa, standardi, ocjenjivanja i ispiti, pitanje autonomije škola, osnova upravljanja i finansiranja.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH ističe kako je posebno značajno to što se ovim zakonom uspostavlja okvirni nastavni plan i program na nivou BiH, uključujući i zajedničko jezgro općih predmeta u osnovnoj i srednjoj školi radi osiguranja jednakih standarda.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH. Ovim zakonom osniva se Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka koja će preuzeti poslove Direkcije za implementaciju CIPS projekta. Agencija, sa sjedištem u Banjoj Luci, bit će organizirana kao upravna organizacija u sastavu resornog ministarstva.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima čijim će se usvajanjem omogućiti provođenje Izjave predsjednika Vijeća sigurnosti UN-a od 30. aprila 2007. godine, kao i zaključaka Vijeća ministara BiH usvojenih u vezi s pitanjem decertificiranih policajaca.

Ovim izmjenama i dopunama Zakona omogućit će se decertificiranim policajcima da uz određene uvjete podnesu zahtjev za prijem u radni odnos u policijske strukture.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj politici BiH kojim će se regulirati pitanje oslobađanja plaćanja uvozne dažbine za opremu namjenjenu službama civilne zaštite i vatrogastva, a čiju nabavku finansiraju donatori ili koju odredi Ministarstvo finansija i trezora u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH. Utvrđen je i Prijedlog zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme čjim će se donošenjem omogućiti Bosni i Hercegovini da preuzme nadležnost u ovoj oblasti od EUFOR-a.

Ovim zakonom uređuje se način i uvjeti pod kojim se obavlja kretanje oružja i vojne opreme unutar BiH, kao i kretanje naoružanja u vezi s prelaskom državne granice BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o graničnoj kontroli kojim se uređuje granična kontrola, zaštita i prelazak državne granice BiH, granični prijelazi, granična crta, zaštitno područje, prijenos i kontrola prijenosa oružja i municije preko državne granice, međunarodna granična policijska saradnja, te prikupljanje podataka i vođenje evidencije.

Ovim prijedlogom zakona koji je usklađen s realizacijom Strategije integriranog upravljanja granicom i evropskom legislativom u ovoj oblasti, odnosno Šengenskim graničnim pravilnikom u pravilima koja reguliraju kretanje osoba preko granice, a koji su primjenjivi u bh. uvjetima.

Na izradu potpunog novog zakona u ovoj oblasti Vijeće se odlučilo nakon što je ustanovljeno da bi izmjenama i dopunama aktuelnog Zakona o nadzoru i kontroli prelaska državne granice bilo obuhvaćeno više od polovine odredbi.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u Boni i Hercegovini kojim se omogućava polaganje pravosudnog ispita diplomiranim pravnicima koji su najmanje dvije godine radili na poslovima pravne struke, a pod ovim uvjetom ispit mogu polagati i pripravnici i volonteri, čime se želi omogućiti mladim kadrovima daljnje napredovanje u struci.

Nadalje, Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o sjedištu Sekretarijata CEFTA-e u Briselu koji će biti proslijeđen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju Interresorne grupe za izradu redovnog izvještaja o učešću pripradnika Oružanih snaga, policijskih i državnih službenika BiH u operacijama podrške miru u inozemstvu.

Nadalje, Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o osnivanju Državnog tijela za prekograničnu saradnju, koju je predložila Direkcija za evropske integracije u cilju efikasnije implementacije druge komponente Predpristupnog instrumenta (IPA)-Prekogranična saradnja.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o oduzimanju državljanstva Bosne i Hercegovine Abduladhim Mohammed Maktoufu, državljaninu Iraka. Rješenje o oduzimanju državljanstva donijeto je nakon što je Maktouf pravosnažnom presudom oglašen krivim za krivično djelo zločina protiv čovječnosti, što je zakonski osnov za oduzimanje državljanstva BiH.

Također, Vijeće ministara donijelo je Odluku o oduzimanju državljanstva Bosne i Hercegovine Kamel Ben Karray-u, državljaninu Tunisa, čime je podržan prijedlog i prihvaćen nalaz Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je zaključak kojim se odobrava dostavljanje pravnom zastupniku zatočenika Lakhdar Boumediene dijela Izvještaja o posjeti predstavnika BiH državljanima Bosne i Hercegovine zatvorenim u vojnoj bazi SAD-a Guantanamo, a koji se odnosi na ovog zatvorenika. Za realiziranje ovog zaključka zaduženo je Ministarstvo pravde BiH.