BiH
0

Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog zakona o reviziji institucija BiH

NINA
Vijeće ministara BiH na današnjoj je sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o reviziji institucija BiH kojim se uređuju njeni ciljevi, organizacija, rukovođenje i nadležnost tijela za reviziju, javio je dopisnik NINA-e.

Nadležnost Ureda za reviziju obuhvaća sve javne institucije koje troše proračunska sredstva, ali i kompanije u kojoj država ima vlasnički udio od najmanje 51 posto, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare zamjenik državne ministrice finansija i trezora Jusuf Kumalić.

Vijeće ministara je danas donijelo i Odluku o privremenom finansiranju isplate otpremnina za radnike koji su otpušteni tokom reforme entitetskih obavještajno sigurnosnih službi.

Prema toj odluci, Obavještajno-sigurnosnoj agenciji naše zemlje iz tekuće proračunske rezerve odobren je iznos od 1,5 miliona KM za isplatu otpremnina.

Kako je kazao Kumalić, za 165 radnika koji imaju radni staž od 15 godina bit će isplaćeno šest plaća, a za 140 zaposlenika koji imaju radni staž preko 15 godina po 12 plaća.

Osim toga, Vijeće ministara je na današnjoj sjednici raspravljalo i o Nacrtu sporazuma s Republikom Hrvatskom u vezi s dvojnim državljanstvom, ali je odlučeno da kompletna komisija s predstavnicima entiteta i državne razine utvrdi konačan prijedlog tog sporazuma.