{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara BiH utvrdilo osnove za pregovore o zračnom prometu između BiH i SAD-a

N
15.7.2005. u 08:18
0
0
Vijeće ministara BiH utvrdilo osnove za pregovore o zračnom prometu između BiH i SAD-a
0
Vijeće ministara BiH utvrdilo osnove za pregovore o zračnom prometu između BiH i SAD-a
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog osnove za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zračnom prometu između Vijeća ministara BiH i vlade SAD-a.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Prema riječima Bariše Čolaka, ministra sigurnosti, zaključivanjem ovog sporazuma, koji je inicirao SAD realizirat će se projekat «Otvoreno nebo» kojim će BiH omogućiti povezivanje zračnim putem s SAD-om bez korištenja aerodroma u Evropi, odnosno presjedanje.

Također, kako je kazao Čolak, sporazumom se unaprjeđuje sigurnost u odvijanju međunarodnog zračnom prometa i razvija konkurentnost avioprijevoznika na tržištu, a to bi trebalo doprinijeti povećanju kvalitete usluga i padu cijena.

Vijeće ministara BiH je prihvatilo i izvještaj o donacijama BiH od 1996. do 31. decembra 2004. Prema podacima Sektora za saradnju s financijskim institucijama Ministarstva financija i trezora, Nizozemska, Japan, Italija, Švicarska, Švedska, Kanada, Austrija, Velika Britanija, Norveška, Hrvatska, SAD-e, Svjetska banka, IDF grantovi, IFAD i Europska unija donirale su ukupno 322,762.639 dolara.

Međutim, Čolak je kazao da ovo nisu kompletni podaci o donacijama jer je Ministarstvo financija i trezora i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ranije pripremilo izvještaje o donacijama, pa će ih sad objediniti i kompletan izvještaj dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje.

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o odobravanju 20.000 KM iz tekućih rezervi proračuna za Franjevački samostan Duha Svetog u Fojnici za ponovno uspostavljanje muzeja i knjižnice.

Na današnjoj sjednici nije razmatralo imenovanje pomoćnika direktora SIPA-e. «Otkad je visoki predstavnik BiH imenovao direktora SIPA-e, nije postignut nikakav drugi politički dogovor o popunjavanju ostalih upražnjenih mjesta», kazao je Čolak, dodajući da očekuje za dan ili dva sastanak parlamentarnih stranaka pa je moguće da će na njemu biti riječi o tome.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: