{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara BiH utvrdilo osnove za pregovore o zračnom prometu između BiH i SAD-a

N
NINA
15.7.2005. u 08:18
0
0
Vijeće ministara BiH utvrdilo osnove za pregovore o zračnom prometu između BiH i SAD-a
0
Vijeće ministara BiH utvrdilo osnove za pregovore o zračnom prometu između BiH i SAD-a
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog osnove za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zračnom prometu između Vijeća ministara BiH i vlade SAD-a.
Prema riječima Bariše Čolaka, ministra sigurnosti, zaključivanjem ovog sporazuma, koji je inicirao SAD realizirat će se projekat «Otvoreno nebo» kojim će BiH omogućiti povezivanje zračnim putem s SAD-om bez korištenja aerodroma u Evropi, odnosno presjedanje.

Također, kako je kazao Čolak, sporazumom se unaprjeđuje sigurnost u odvijanju međunarodnog zračnom prometa i razvija konkurentnost avioprijevoznika na tržištu, a to bi trebalo doprinijeti povećanju kvalitete usluga i padu cijena.

Vijeće ministara BiH je prihvatilo i izvještaj o donacijama BiH od 1996. do 31. decembra 2004. Prema podacima Sektora za saradnju s financijskim institucijama Ministarstva financija i trezora, Nizozemska, Japan, Italija, Švicarska, Švedska, Kanada, Austrija, Velika Britanija, Norveška, Hrvatska, SAD-e, Svjetska banka, IDF grantovi, IFAD i Europska unija donirale su ukupno 322,762.639 dolara.

Međutim, Čolak je kazao da ovo nisu kompletni podaci o donacijama jer je Ministarstvo financija i trezora i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ranije pripremilo izvještaje o donacijama, pa će ih sad objediniti i kompletan izvještaj dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje.

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o odobravanju 20.000 KM iz tekućih rezervi proračuna za Franjevački samostan Duha Svetog u Fojnici za ponovno uspostavljanje muzeja i knjižnice.

Na današnjoj sjednici nije razmatralo imenovanje pomoćnika direktora SIPA-e. «Otkad je visoki predstavnik BiH imenovao direktora SIPA-e, nije postignut nikakav drugi politički dogovor o popunjavanju ostalih upražnjenih mjesta», kazao je Čolak, dodajući da očekuje za dan ili dva sastanak parlamentarnih stranaka pa je moguće da će na njemu biti riječi o tome.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: