BiH
5

Vijeće ministara BiH utvrdilo izmjene Zakona o radu u institucijama BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas na sjednici u Sarajevu, većinom glasova, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine radi unapređenja postojećih procedura te prevladavanja pojedinih nedorečenosti u primjeni aktualnog zakona.

Dopunama Zakona pravo na skraćeno radno vrijeme imat će jedan roditelj djeteta s težim smetnjama u razvoju.

Istodobno su precizirane odredbe koje se neće odnositi na reguliranje radnopravnog statusa zaposlenih u udrugama i zakladama registriranim na državnoj razini zbog specifičnosti njihova poslovanja.

Također, data je nova definicija pripravnika te se omogućava pripravnicima i volonterima u sudu i tužiteljstvu da steknu uvjete za polaganje pravosudnog ispita.

Izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, propisana je obveza poslodavca da vodi knjigu evidencije o zaposlenima i personalne dosjee te se pooštravaju kazne za poslodavce koji krše odredbe Zakona o radu.

Ministarstvo pravde dostavit će ovaj prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o pravobraniteljstvu BiH, kojim se definira nadležnost pravobraniteljstva BiH u vezi s arbitražom koja je predviđena člankom VII. Sporazuma između država članica Sjevernoatlantskog ugovora o pravnom položaju njihovih snaga, kao i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir.

Ministarstvo pravde dostavit će prijedlog tog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH u daljnju proceduru na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je, većinom glasova, Prijedlog zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u građanskim stvarima kojim se osigurava racionalizacija i utvrđuju standardi postupka pružanja međunarodne pravne pomoći u građanskim stvarima.

Taj zakon u cijelosti odražava standarde iz zaključenih bilateralnih ugovora koji reguliraju oblast međunarodne pravne pomoći u građanskim stvarima.

Prijedlogom zakona uređuju se način i postupak pružanja međunarodne pravne pomoći u građanskim stvarima ako međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno ili ako međunarodni ugovor ne postoji.

Ministarstvo pravde dostavit će prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.