Postignut kompromis
28

Vijeće ministara BiH usvojilo Ugovor o transportnoj zajednici, odblokirana sredstva

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH usvojilo je na današnjoj sjednici Ugovor o pristupanju BiH Transportnoj zajednici.

Kako saznajemo, riječ je o kompromisnom rješenju kojim je onemogućeno rotiranje državnog ministra sa entitetskim ministrima.

U prijevodu to znači da će BiH na međunarodnom nivou predstavljati državni ministar saobraćaja i komunikacija BiH, a da će se unutrašnji dogovori voditi na principu saglasnosti sa entitetskim ministrima.

Na ovaj način bit će odblokirana sredstva za četiri odobrena projekta našoj zemlji koja su ranije bila privremeno suspendovana. Radi se o višemilionskom grantu sredstava koji je u Trstu blokiran zbog opstrukcija iz entiteta RS.

Podsjećamo, riječ je o ugovoru od velikog značaja s obzirom na to da je potpisivanje ugovora kojim se osniva Prometna zajednica u skladu s dobrom praksom Evropske unije i predstavlja značajan korak u procesu integrisanja naše zemlje u punopravno članstvo Evropske unije, što je vanjskopolitički prioritet BiH.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja na Samitu premijera i šefova država u Trstu nije potpisala Ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici.