{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara BiH usvojilo strateški okvir za reformu javne uprave do 2022. godine

25.9.2018. u 16:14
18
2
Vijeće ministara BiH usvojilo strateški okvir za reformu javne uprave do 2022. godine
18
Vijeće ministara BiH usvojilo strateški okvir za reformu javne uprave do 2022. godine
Foto: K. S./Klix.ba
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ureda koordinatora za reformu javne uprave, donijelo je odluku o usvajanju Strateškog okvira za reformu javne uprave u BiH od 2018. do 2022. godine uz prihvaćenu korekciju Ministarstva finansija i trezora u cilju efikasnijeg korištenja finansijskih sredstava.
Ovim je ispunjen još jedan cilj iz revidiranog Akcionog plana za realizaciju Reformske agende, saopećno je iz Vijeća ministara BiH.

Usvajanje Strateškog okvira za reformu javne uprave je obaveza proistekla iz procesa pridruživanja u okviru kojeg je Evropska komisija, putem strategije proširenja i izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine, naglasila potrebu usvajanja cjelodržavne strategije reforme javne uprave.

Strateški okvir je zasnovan na ključnim principima javne uprave, koje je razvila SIGMA na zahtjev Evropske komisije. Ovaj strateški dokument definira ciljeve Vijeća ministara BiH, vlada entiteta i Brčko Distrikta BiH u oblasti reforme javne uprave. Na ovaj način želi se uspostaviti racionalnija, koherentnija, efikasnija i odgovornija javna uprava na svakom nivou upravne vlasti.

Ured koordinatora za reformu javne uprave će Vijeću ministara BiH u roke ne dužem od šest mjeseci dostaviti Akcioni plan za provođenje ove strategije.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je prijedlog Ministarstva civilnih poslova da Bosnu i Hercegovinu na 58. venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti 2019. godine predstavlja projekt pod nazivom: "Zenica - trilogija" umjetnice Danice Dakić.

Također, Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog aneksa V Sporazuma zaključenog između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o finansiranju projekata u korist pravosuđa i/ili sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini.
Aneks V Sporazuma predviđa osiguranje dodatnih finansijskih sredstava neophodnih za realizaciju planiranih projektnih aktivnosti, u cilju unapređenja kvaliteta pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: