BiH
0

Vijeće ministara BiH: Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH za prva tri mjeseca 2008.

FENA
Vijeće ministara BiH danas je u Sarajevu usvojilo Izvještaj Ministarstva finansija i trezora o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za prva tri mjeseca ove godine.

Kako je saopćeno iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH, zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora da Izvještaj dostavi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu stupio je na snagu 29. februara i finansiranje institucija BiH u prva tri mjeseca vršeno je na osnovu Odluke o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza za period januar-mart ove godine.

U prvom kvartalu 2008. godine budžetskim korisnicima je bilo na raspolaganju 1/4 sredstava utrošenih u budžetskoj 2007. godini. Ovo je značajno utjecalo na manji postotak ostvarenja rashoda kod budžetskih korisnika, jer nisu bili u mogućnosti započinjati nove ili proširene programe i aktivnosti do usvajanja budžeta institucija BiH za 2008. godinu.

Ukupno ostvareni prihodi institucija BiH u prva tri mjeseca ove godine iznose 193.000.829 KM ili 21 posto u odnosu na plan, a ukupni rashodi budžeta institucija BiH za prvi kvartal ove godine iznose 148.510.198 KM ili 16 posto u odnosu na planirane rashode za ovaj period.

Vijeće ministara BiH je većinom glasova imenovalo za vršioca dužnosti direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Mehidina Sirbubala, za vršioca dužnosti direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Nihada Fejzića i na mjesto direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka Petra Kovačevića.

Također, utvrdilo je i Prijedlog strateških pravaca razvoja obrazovanja u BiH s planom implementacije 2008.-2015., čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova. Zaključeno je da se ovaj dokument s planom implementacije objave u Službenom glasniku BiH.

Ovaj dokument daje glavne pravce razvoja obrazovanja u BiH u periodu do 2015. godine. Oslanja se na dosadašnja dostignuća u obrazovnoj reformi utemeljenoj Srednjoročnom razvojnom strategijom BiH, te nedavno usvojenim dokumentima strateškog razvoja pojedinih područja obrazovanja, podacima datim u Funkcionalnom pregledu javne uprave u sektoru obrazovanja i drugim relevantnim dokumentima i materijalima koji se tiču razvoja obrazovanja na nivou entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH.

Dokument se također temelji i na globalnom pristupu obrazovanju definiranom u Milenijskoj deklaraciji UN-a (MDGs) i ciljevima Evropske unije u pogledu poboljšanja kvaliteta i efikasnosti obrazovanja i obuke, njihove dostupnosti i prohodnosti unutar zajedničkog evropskog prostora.

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova donijelo Odluku o imenovanju Radne grupe za izradu Plana pripravnosti i kontrole avijalne influence -ptičje gripe kod ljudi u BiH.

Usvojen je i Prijedlog plana civilno-vojne saradnje u slučaju odgovora na terorističke napade i saniranje njihovih posljedica. Zadužene su nadležne institucije da realizuju svoje poslove i zadatke utvrđene Planom, a Ministarstvo sigurnosti da koordinira aktivnosti na realizovanju ovog plana.

Usvojen je i Akcioni plan za realizovanje aktivnosti BiH u približavanju NATO-u u periodu 21. januara do 1. aprila ove godine. Zadužena su ministarstva i institucije BiH da, prema definiranoj vremenskoj dinamici i nosiocima posla, provedu aktivnosti iz Akcionog plana, a NATO-ov koordinacijski tim Vijeća ministara BiH da o ovom akcionom planu informira Predsjedništvo BiH.

Usvojena je i Informacija iz Centralne baze podataka o presuđenim predmetima za teška krivična djela za izvještajni period od 1. januara 2006. do 31. decembra 2007. godine, čiji je predlagač Ministarstvo pravde.

Zaduženo je Ministarstvo pravde da po isteku svake kalendarske godine pripremi i dostavi Vijeću ministara pregled i analizu presuđenih slučajeva na osnovu podataka iz centralne baze.

Tokom perioda 2006.-2008. godina dostavljeno je 446 pravosnažnih presuda. Od ukupnog broja ovih presuda 213 ih je doneseno u krivičnim postupcima koji su pokrenuti zbog počinjenih krivičnih djela iz domena pranja i krivotvorenja novca, 176 presuda doneseno je na osnovu krivičnih djela čija je pozadina droga, dok su 24 presude donesene zbog trgovine ljudima.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva vanjskih poslova o učešću pripadnika Oružanih snaga, policijskih državnih službenika BiH u operacijama podrške miru od 1. septembra 2007. do 29. februara 2008. godine. Prihvaćena je Informacija o misijama ISAF i UNAMID.

Odobreno je učešće bh. policijskih službenika u operacijama podrške miru za 2008. godinu i to UNMIL (Liberija) - 12 policijskih službenika, UNMIS (Sudan) - pet policijskih službenika, UNAMID (Sudan) - 15 policijskih službenika (zavisno od razvoja sigurnosne situacije) i UNFICSP (Kipar) - osam policijskih službenika.

Zadužena je Interesorna grupa da izradi naredni redovni Izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga, policijskih i državnih službenika BiH u operacijama podrške miru koji će obuhvatiti period od 1. marta do 30. juna.